Dagens tv-tablå för Viasat History

Kanalen sänder historiska dokumentärer inom politik, kultur och vetenskap. Här utforskas de stora historiska händelserna, hjältarna, artisterna, genierna och ledarna som förändrat världen.Välj ett annat datum
Tid Program
06.00
Time team

Brittisk dokumentärserie från 2007. 1602 tog engelsmännen över ett av Irlands viktigaste fort Dungannon som var hemvist åt den mäktiga familjen O'Neill. Time teams uppgift är att hitta rester av fortet.

06.50
Privatliv under Tudortiden

Brittisk dokumentärserie från 2016. Tyrannkungen. Upplev livet vid Henrik VIII:s hov. Vad åt hovfolket en vanlig dag? Vilken roll hade medicin? Vad låg egentligen bakom Jane Seymours död?.

07.35
Vädret som skapade historia

Amerikansk dokumentärserie från 2013. Både 1812 och 1914 var Ryssland på väg mot nederlag i krig. Men det extremt stränga vintervädret kom som en oväntad vändning.

08.00
Vädret som skapade historia

Amerikansk dokumentärserie från 2013. Mayansk megatorka. Det finns många teorier som försöker förklara kollapsen av Maya-civilisationen. Men det finns ett vetenskapligt stöd för att civilisationen drabbades av en 200 år lång torkeperiod.

08.25
Andra världskrigets hemligheter

Fransk dokumentärserie från 2015. I april 1945 besökte överbefälhavaren för de allierade styrkorna koncentrationslägret Ohrdruf och bevittnade det otänkbara. Men var denna upptäckt verkligen en överraskning för de allierade?.

09.20
Bibelns hemligheter

Tysk dokumentärserie från 2015. Babels torn är känt för att vara den fantastiska strukturen där Gud introducerade språket, men har det verkligen existerat?. David Rohl tror sig ha avslöjat sanningen.

10.10
Kinas ursprung

Fransk dokumentärserie från 2013. Den extremt mäktiga Qindynastin besegrade alla sina fiender gång på gång. År 221 enades riket och Qin Shi Huangdi utropade sig till ”den förste kejsaren.”.

11.00
Dansa kind mot kind: En berättelse om dans

Brittisk dokumentärserie från 2015. Len Goodman och Lucy Worsley avslöjar hur Storbritanniens dansgolv revolutionerades under 1800-talet. De långsamma danserna ersattes med nya som var både snabbare och roligare.

12.05
Museimysterier

Amerikansk dokumentärserie från 2012. I det här avsnittas visas en varsamt bevarat hårlock som tillhörde en av amerikas mest kända författare – Edgar Allan Poe.

12.50
Vatikanen och Tredje riket

Spansk dokumentär från 2014. Valet av kardinal Pacelli till påve i mars 1939 var väntat. Hans andliga och intellektuella prestige var redan erkänd, och han hade visat sig vara en god diplomat under sin tid som nuncio i Berlin och som Pius XI:s statssekreterare. Men några år efter hans död, 1963, blev hans anseende ifrågasatt i samband med den skandalomsusade premiären av pjäsen ”Ställföreträdaren” av Rolf Hochhuth, som handlade om Vatikanens relationer till Tyskland under andra världskriget och Pius XII:s passivitet under Förintelsen. I den här dokumentärfilmen ser man närmare på sanningen bakom de påståenden som orsakade en kontrovers som är aktuell än i dag.

13.45
Privatliv under Tudortiden

Brittisk dokumentärserie från 2016. Tyrannkungen. Upplev livet vid Henrik VIII:s hov. Vad åt hovfolket en vanlig dag? Vilken roll hade medicin? Vad låg egentligen bakom Jane Seymours död?.

14.35
Engelska restaurationens kvinnor

Brittisk dokumentärserie från 2012. Lucy undersöker livet bakom stängda dörrar under andra halvan av 1600-talet. En tid då kvinnor definierades utifrån sitt civilstånd.

15.40
Andra världskrigets hemligheter

Fransk dokumentärserie från 2015. De dolda historierna bakom Hitlers väg till makten, hemligheter som ledde till hans seger i det tyska riksdagsvalet 1933.

16.35
Vädret som skapade historia

Amerikansk dokumentärserie från 2013. Vi undersöker väderleken och händelserna som ledde upp till rymdraketen Challengers explosion, bara minuter efter starten.

17.00
Museimysterier

Amerikansk dokumentärserie från 2013. Don undersöker en pokermark som var på plats under en av Las Vegas största massakrer. Dessutom en polisbil från 1970-talet och ett svärd från inbördeskriget som ryktats ha speciella krafter.

17.45
Museimysterier

Amerikansk dokumentärserie från 2012. Don tar med oss till La Porte County Historical Society Museum i Indiana där en enkel skottkärra berättar en kuslig saga om girighet och mord.

18.30
Mytjägarna

Brittisk dokumentärserie från 2012. Jakten på kristallskallarna.

19.20
Nedskjuten över nazisternas Europa

Brittisk dokumentär från 2012. Piloterna i RAF tog enorma risker när de utförde sina våghalsiga uppdrag över det nazistockuperade Europa. Hoten från fiendens jaktplan och luftvärn, samt risken för att deras plan skulle få mekaniska problem, gjorde varje flygning livsfarlig, även för de mest erfarna piloterna. Många av de som kraschade hamnade i fångläger, men vissa flygare lyckades undvika att tillfångatas av nazisterna. Med hjälp från lokalbefolkningen och motståndskämpar lyckades dessa ”undkommare” undfly tyska patruller för att sedan försöka ta sig tillbaka till Dovers vita klippor. Andra fick hjälp av medlemmar ur flyktnätverk som ”Comet Line”, som smugglade allierade piloter ut ur tyskockuperade områden. De som hamnade bakom fiendens linjer men ändå kunde ta sig hem hade dessa modiga själar att tacka för sina liv, och de glömde aldrig de som var beredda att offra allt för att hjälpa dem.

20.05
Jackie utan Jack

Fransk dokumentär från 2013. Jackie Kennedy var 34 år när hennes make, presidenten John F Kennedy, sköts i Dallas 1963. Regissören Patrick Jeudy har fått tillgång till inspelningar gjorda några månader efter mordet, där hon berättar om sitt liv med John F Kennedy som om det vore en dröm eller en bok. Samtalen handlar om hennes egen historia, inklusive hemligheter och kontroversiella åsikter. Oförmögen att göra det förflutna ogjort skriver hon istället om historien, och börjar på så sätt skapa myten om JFK.


21.00
Bleak House

Amerikansk-brittisk dramaserie från 2005. Georges ilska vet inga gränser när Tulkinghorn bryter sitt löfte och lämnar honom ekonomiskt utblottad. Ett frieri överraskar Esther - men är det rätt man som ber om hennes hand?.

21.55
Banished

Brittisk dramadokumentärserie från 2015. Det råder upprorsstämning, och Tommys envishet riskerar att omkullkasta alla Elizabeths framtidsplaner.

22.50
Dåtidens elitstyrkor

Brittisk dokumentärserie från 2014. Historien om de germanska ”spöksoldater” som stred om natten och vann en historisk seger över de romerska legionerna. Samt en av antikens mest fanatiska elitstyrkor.

23.45
Hitlers Ostpreussen

Tysk dokumentärserie från 2008. Ostpreussen var känd för sin spektakulära natur och sin adel, ingen annanstans fanns så magnifika boningar. Huvudstaden Königsberg var ett andligt centrum, men en dag började dess befolkning följa en ny profet - Adolf Hitler. Nationalsocialismen tog Ostpreussen med storm. Den gav bland annat områdets många fattiga bönder framtidstro. Men även adeln, som var missnöjda med Weimarrepubliken, lockades över till Hitlers sida, med följd att provinsen drogs in i ett kaos av terror och krig. I den här dokumentärfilmen skildras livet i Ostpreussen mellan åren 1932 och 1945, en period som innebar ett dramatiskt slut på en 800 år gammal historia.

00.30
Mytjägarna

Brittisk dokumentärserie från 2012. Raider Ron och den försvunna förbundsarken.

01.25
Privatliv under Tudortiden

Brittisk dokumentärserie från 2016. Tyrannkungen. Upplev livet vid Henrik VIII:s hov. Vad åt hovfolket en vanlig dag? Vilken roll hade medicin? Vad låg egentligen bakom Jane Seymours död?.

02.15
Vädret som skapade historia

Amerikansk dokumentärserie från 2013. År 541 kom pesten till Europa. Hur spreds den så snabbt? Hade en ”försvunnen” sol någon inverkan? Om så var fallet, hur kunde solen ”försvinna”?.

02.40
Time team

Brittisk dokumentärserie från 2007. Time team har tre dagar på sig att gräva fram hemligheter om Harold's Field i Monmouthshire. De tror att Harold's Field kan vara platsen för ett walesiskt kungligt slott byggt under det sjätte århundradet.

04.15
Museimysterier

Amerikansk dokumentärserie från 2013. Don undersöker en boksamling som innehåller en saga från andra sidan graven, en primat involverad i tidig rymdutforskning och en flaska alkohol.

05.00
Roms kejsarinnor: Mödrar, mördare och mätresser

Brittisk dokumentärserie från 2013. Vi utforskar Livias historia. Livia var kejsare Augustus fru och en kvinna vars inflytande märktes av i romarriket i över 60 år.