Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
09.00
Kritik och etik i högre utbildning: Endemiska brister

Endemiska brister i tillit, etisk kompetens och socialt kapital och dess effekter på nationer och världsdelar. Bo Rothstein, professor vid University of Oxford, talar om korruptionen i världen. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 1/12.

09.30
Skatteflykt och effekter på folkhushållet

Lennart Wittberg, strateg vid Skatteverket, talar om skattefelet. Alltså det som vi teoretiskt skulle få in i skatt om alla gjorde rätt och det som vi faktiskt får in. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 1/12.

09.40
Den tunna hinnan

De som deltar i brott mot mänskligheten, vilka är de? Och vilka deltar inte? Helene Lööw, docent i historia, berättar. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 1/12.

10.00
Moralisk kompetens

Vad är det som ger oss moralisk kompetens? Vad betyder god byråkrati, värdegrund, samvete och moraliska förebilder?. Tomas Brytting, professor vid Ersta Sköndal högskola, berättar. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 1/12.

10.15
Konsten att tänka etik och värderingar

Christian Munthe är professor vid Göteborgs universitet. Han har forskat om konsten att tänka systematiskt och brett om etik och värderingar under hela sin yrkesbana. Här berättar han om etik och värderingar i praktiken. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 1/12.

10.25
Politisk etik

Björn Von Sydow (S) talar om vad som finns att finna om etik i studiet av politik och utförandet av politik, samt kluvenheten emellan dem. Han var tidigare talman i riksdagen. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 1/12.

10.40
Forskningsetik

Man kan inte förstå forskningsetik utan att förstå dess historia. Vad är forskningens inre väsen? Vad är forskningens etos?. Bengt Gerdin, professor vid Uppsala universitet, berättar. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 2/12.

10.55
Arbetslivs- och samhällsetik

Ur tre perspektiv berättar ordförandena för LO, TCO och Saco om arbetslivs- och samhällsetik och fackets behov av kritiskt etiskt tänkande. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 2/12.

11.25
Näringslivs- och samhällsetik

Etik börjar med värderingar. Det säger Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv, när han här talar om skillnader i värderingar och hur det gör att vi förhåller oss olika inför etiska frågor. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 2/12.

11.40
Att inkludera kritiskt etiskt tänkande

Vad är det som ska inkluderas? Vem ska göra det, och hur?. Lena Marcusson, professor vid Uppsala universitet, berättar om inkluderande av kritiskt etiskt tänkande inom högre utbildning och frågorna som kommer med det. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 2/12.

12.00
Från ord till handling

Helene Hellmark Knutsson (S), är minister för högre utbildning och forskning. Hon säger att förväntningarna på den högre utbildningen och forskningen är väldigt stora. Hon menar att det är till akademin som de flesta människor sätter sitt hopp och att det är med ökad kunskap som vi ska kunna möta de samhällsutmaningar som vi står inför. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 2/12.

12.10
Bostaden vid två sekelskiften

Förr samlades man kring elden – nu samlas man kring köksön. Så beskriver konstvetaren Maja Willén en skillnad mellan bostaden i dag och förra sekelskiftet. Men det finns också slående likheter. Arrangör: Stockholms universitet.

13.20
Kulturmannen synas i kavajsömmarna

Begreppet och fenomenet ”kulturmannen” skärskådas. Samtal mellan Åsa Beckman, kulturjournalist, Lena Andersson, författare, och Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap. Arrangör: Norstedts och Natur & Kultur. Repris från 21/10.

14.05
Mitt fosterland var en äppelkärna

Nobelpristagaren Herta Müller berättar för Maria Schottenius om sin bok ”Mitt fosterland var en äppelkärna”. Boken utgörs av ett samtal med den österrikiska redaktören Angelika Klammer, och samtalet formas till en biografi över författarens liv. Arrangörer: Rumänska kulturinstitutet och Wahlström & Widstrand. Repris från 23/10.

15.00
Det söta livet - jul

Dansk matlagningsserie från 2010. Kejsarinneris, en gammaldags risdessert med marinerade frukter och nötter i fromagen. Från 21/11 i K.

15.15
Fantastiska hus

Dansk arkitekturserie från 2013. Den danske trend- och livsstilsexperten Mads Arlien-Søborg tar reda på hur det är att bo och leva i väldigt udda men fantastiska bostäder. I dag har han kommit till Sverige för att tillbringa ett dygn i en högst ovanlig sommarstuga som liknar ett mellanting mellan en dinosaurie och en sköldpadda. Husets ägare har bestämt sig för att leva långt ifrån civilisationen på sin semester och huset har varken el eller vatten. Från 1/12 i K.

15.45
Bygga hus av skrot

Brittisk livsstilsserie från 2013. Äventyret vid havet. Programledaren Kevin McCloud går vidare med sitt byggprojekt med hållbarhetsaspekt. Det har blivit dags att flytta hans sju ton tunga hus drygt 9 mil till en vacker plats vid kusten där bygget ska fortsätta. UR. Från 5/12 i K.

16.30
Civilisationens födelse

Tysk dokumentärserie från 2014. Det antika Grekland, moderna Europas vagga. Runt 3000 år sedan, lades kulturella grunden för västerländska civilisationen runt Medelhavets strandlinjer. Här föddes demokratin, stora tänkare och början av det vetenskapliga resonemanget. Från 7/12 i K.

17.20
Så byggs en planet

Brittisk vetenskapsserie från 2013. Vår jord och de andra planeterna bildades när gas- och stoftmoln förenades till fasta himlakroppar för 4,5 miljarder år sedan. Men vad skulle krävas om vi själva ville bygga en planet? Vilka är byggstenarna och vad krävs för att få ihop dem?. Från 9/12 i K.

18.10
Kameldjurens comeback

Dokumentärserie. Kusinerna i Anderna. Inkafolket namngav stjärnor efter lamorna, och fortfarande är laman viktig för de bosatta i Anderna. Vi reser till kamelernas och dromedarernas sydamerikanska släktingar i Peru, Chile, Kanada och Frankrike. Från 7/12 i K.

19.00
Frozen planet

Brittisk naturserie från 2011. Våren är dramatisk i polartrakterna. Isarna bryts upp och fåglar och havsdäggdjur återvänder till de rika fångstvattnen. Men dramatiken kan också vara stillsam. Som när adéliepingvinen bygger sitt prydliga bo av stenar, bara för att få dem stulna av grannen så fort han vänder ryggen till. Från 4/12 i K.

20.00
De levande öarna: Zanzibar

Holländsk naturserie från 2012. Flygande hundar och vandrande krabbor. Regnskog med kolibrier och svart vulkanaska med jättesköldpaddor. Avlägsna öar lockar med sin natur. En av de vackraste är Zanzibar. 2014.

20.50
Århundradets komet

Brittisk vetenskapsfilm från 2014. I tiotusen år har den rusat mot solen med sin väldiga svans av gas och vatten. Nu är kometen Ison snart framme och forskarna gnuggar händerna över alla svar den ska ge oss. 2014.

21.40
Island runt

Isländsk reportageserie. Skagi. Ett paradis för fågelskådare, och spännande historier om spöken och troll. Guiderna Lara Omarsdottir och Ómar Ragnarsson tar med oss till halvön Skagi på norra Island.

22.35
Cyberbrott: Nätets nya kriminella

Dokumentärserie från 2014. Ben Hammersley tittar närmare på fallet Edward Snowden och vad hans avslöjande innebär för en vanlig privatperson. 2015.

23.00
Dokument utifrån: Burmas väg

Norsk dokumentär från 2016. Efter många år av militärdiktatur har Burma genomfört sina första fria val. Men hur är det egentligen med demokratin i landet?. När Burmas Demokratiska Röst (DVB) försöker bygga upp en oberoende tv-station blir svårigheterna större än de kunde ana. Kampen för yttrandefrihet är långt ifrån över och inte alls utan risker.