Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
09.00
Barn med annorlunda språkutveckling: Finns det någon specifik språkstörning?

Det är svårt att få pengar till forskning kring språkstörningar. Det finns så många benämningar och de syns för lite i medierna. Courtenay Norbury, professor från University College London, har gjort en stor undersökning i England med tusentals barn och identifierar både problem och lösningar. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 11/10.

09.50
Tidig ordinlärning

Hur är orden organiserade i en 1,5-årings hjärna?. I denna svensk/norska studie har forskarna använt elektroder på barnets huvud för att mäta hur hjärnan bearbetar ord. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 10/10.

10.25
Språkstörning och flerspråkighet

Att vara flerspråkig och samtidigt ha en språkstörning innebär stora utmaningar. Men specialkunskaper man har som flerspråkig kan innebära många fördelar. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 10/10.

10.50
Smartare lek- och lärspel för barn

Barn känner väldigt tidigt att de inte kan, men ofta på helt felaktiga grunder. Med lek- och lärspel kan man angripa detta och lära dem språk. Agneta Gulz forskar om hur 3- till 6-åringar kan lära sig genom att lära andra. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 10/10.

11.05
Språkstörning i familjen

Ärftligheten för språkstörningar blir starkare ju starkare språkstörningen är. Forskaren Nelli Kalnak berättar om olika gener för språkstörning hos barn och utreder riskfaktorer. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 10/10.

11.20
Tryckfel i generna

Hur ser generna ut hos människor med dyslexi? Hur ser hjärnstrukturen ut och skiljer den sig mellan vuxna och barn?. Ny forskning . Arrangör: Lunds universitet. Repris från 10/10.

12.05
Behandla barn med språkstörning

Om man undersöker barn för språkstörning för tidigt hittar man många som klarar sig utan insatser. Man bör inte heller ge insatser till alla barn i förebyggande syfte, utan se vem som har bäst nytta av den, menar logopeden Olof Sandgren. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 11/10.

12.20
Observera andra och skriv bättre

Att berätta en historia är svårt om man har språksvårigheter. Ett sätt att förbättra detta är genom observation. I den här studien fick mellanstadieelever skriva en historia medan deras klasskompisar studerade dem. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 11/10.

12.50
Språkstörning och hörselnedsättning i skolan

Att drabbas av både språkstörning och hörselnedsättning är svårt och det är viktigt att upptäcka det så tidigt som möjligt. Kristina Hansson berättar om forskning på området, och hur man kan hantera det. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 11/10.

13.05
Hesa lärarröster och språksvaga barn

Det finns mycket som kan påverka barns förmåga att förstå språk. Värme, luft, buller och inte minst en lärares hesa röst. Den som lyssnar på en hes röst gör fler fel. Här lär vi oss hur man skapar optimala förutsättningar i klassrummet. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 11/10.

13.30
Ojämlikhet i tidig kommunikation

Det finns stora ojämlikheter i språklärande. De som halkar efter reagerar dåligt även på den allra bästa utbildningen. Ojämlikheterna är heller inte nödvändigtvis kopplade till sociala förhållanden enligt ny forskning av professor Julie Dockrell från University College of London. Arrangör: Lunds universitet. Repris från 11/10.

14.10
Varför krigar människan?

Är människan fredlig till sin natur eller är hon alltid benägen att ta till våld om tillfälle ges?. Uppfattningarna om krigets ursprung och människans primitiva drivkrafter delar forskarvärlden. Vetenskapsjournalisterna Björn Hagberg och Martin Widman diskuterar den historiska och antropologiska forskningens syn på vårt innersta väsen. Arrangör: Norstedts förlag. Repris från 18/10.

15.00
Världens största kinarestaurang

Dokumentär. Med sina 5000 sittplatser är West Lake i Kina världens största kinesiska restaurang. Den drivna ägaren och affärskvinnan Qin Linzi, kommer från fattigdom och tuffa barndomsår. Det här är hennes framgångssaga. Från 17/10 i K.

15.50
Island runt

Reportageserie. Tingey. Lara Omarsdottir och hennes pappa Ómar Ragnarsson besöker vulkanområden, vattenfall, en varm sjö med guldfiskar och ett avskilt lantbruk långt ute i ödemarken.

16.35
Världens mode

Dokumentärserie. Burma. Journalisten Audrey Chazal lägger i den här serien till nya länder på listan över världens modemetropoler. I det första avsnittet tar hon med oss till Burma för att titta på modetrender. 19/10.

17.30
Ditt förutbestämda liv

Nyzeeländsk dokumentärserie från 2015. Forskarna i studien tror sig ha hittat en genetisk mekanism hos människor som triggas av olika livshändelser. I det här avsnittet följer vi några exempel som handlar om bland annat våld hos män och depression. Från 21/10 i K.

18.15
De sista jägarfolken

Spansk vetenskapsserie från 2013. Ecudaor. Djupt inne i Ecuadors del av Amazonas regnskog lever Waoranifolket. De försörjer sig fortfarande på sedvanligt vis och deras jaktmarker är nationalparken Yasuni. Men parkens gränser stoppar varken oljebolag eller omvärldens kulturella inflytande. Från 19/10 i K.

19.10
Planet earth

Brittisk naturserie från 2006. Djuphaven. Sextio procent av jorden täcks av hav som är djupare än en och en halv kilometer. Det är jordens största ekosystem och ännu är stora områden nästan helt outforskade. För djur, vare sig de lever uppe vid ytan eller i djupet, är det mest livsavgörande att kunna hitta föda och spara energi. Vi följer delfiner, rockor, bläckfiskar och valhajar ute på de öppna havsvidderna, där också de supersnabba segelfiskarna jagar, men dyker också till 2 000 meter för att studera varelserna som kan existera på dessa stora djup. Från 16/10 i K.


20.00
Vetenskapsstudion

Svenskt vetenskapsmagasin från 2016. Runtom Sveriges kuster ligger sjunkna skepp som innehåller olja, senapsgas och ammunition – och sänkta tunnor med miljögifter. Rost och tidens påverkan gör att det bara är en tidsfråga innan det börjar läcka gifter. ”Vetenskapsstudion” går denna vecka bokstavligen till botten med ett sjunket miljöhot, och hur ny teknik kanske kan hjälpa oss att hindra katastrofer i våra vatten.

20.30
Geniet Marie Curie

Brittisk dokumentär från 2013. Marie Curie, första kvinnan som fick Nobelpriset. I en tid då kvinnans plats var i hemmet lyckades hon bli en vetenskaplig kändis. Samtidigt som hon gjorde banbrytande forskning, tog hand om familjen och attraherade såväl skvallerpressen som nyhetskamerorna. Från 2014.

21.20
Genusbuggen

Dokumentär. Flera betydelsefulla pionjärer inom datateknologin var kvinnor, men färre söker sig till branschen nu. Varför är det så?. Möt historiker men framför allt kvinnor som trotsar normen och arbetar inom datateknologi.

22.15
Berlin-Tokyo med bil

Tysk reseserie från 2013. Den flytande fiskebyn. Tv-teamet färdas genom Vietnam, risfältens land. I Ha Long-bukten besöker de en flytande by, där barnens skolväskor fungerar som flytvästar. Det blir också en inblick i en 900 år gammal tradition, dockteater i vattnet.

23.00
Dokument utifrån: Barnsoldatens nya jobb

Dansk dokumentär från 2016. En stor del av dagens konflikter utkämpas med inhyrda legosoldater, och många av dem började kriga redan som barn. Denna avslöjande dokumentär visar hur soldater med traumatiska upplevelser från Sierra Leone och Uganda hyrs ut av bemanningsföretag för att utföra operationer i Irak och Afghanistan. En bra affär för USA, som får billig arbetskraft utan att riskera amerikanska liv. Och bemanningsföretagen tjänar storkovan.

00.10
Inspiration i New York

Dansk kulturserie. Konstnärsparet i Williamsburg. Utsikten in mot Manhattan ger den vackraste utsikten!. Det danska konstnärsparet Oh Land och Eske Kath bor i Williamsburg i Brooklyn. Hur inspirerar omgivningen deras vardag och skapande? UR. Från 17/10 i K.