Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Klok på alla sätt och vis: Varför är visdom ett sällsynt fenomen?

Judith Glück, professor i utvecklingspsykologi, berättar om visdom genom livet – hur den formas och formar. Hon beskriver hur och varför visdom utvecklas och stannar av. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

15.35
Vis i kris och moralisk stress

Hur beroende är ledarskap av vishet? Kan man tränas till att bli vis?. Gerry Larsson, professor i psykologi vid Försvarshögskolan, berättar om visdom vid kriser. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

16.00
Konsten att fatta och påverka beslut

Hur förutsägbara är våra beslut och går det på förhand att säga vad vi kommer att besluta?. Pelle Tornell, beslutsforskare, berättar om omedvetna beslut och medveten påverkan i näringslivet. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

16.20
Det goda globala ledarskapet

Genom att ta Dag Hammarskjöld som exempel berättar Lena Lid Falkman om etik, moral och självkritik som en väg till visdom. Hon är forskare och lärare i retorik och ledarskap. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

16.45
Jaget och visdomen

Vad är den livslånga jagutvecklingens väg mot visdom? Kristina Elfhag, psykolog, berättar om visdom och vår psykologiska livsutveckling. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

17.05
Kreativ, vis och galen

Måste man vara galen för att vara ett kreativt geni eller är kreativitet och visdom bortom sinnesstämning?. Simon Kyaga, forskare och överläkare i psykiatri, berättar om sambanden mellan kreativitet och galenskap. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

17.30
Det kloka samhället

Vad kan valet mellan Bernie Sanders, Hillary Clinton, eller Donald J Trump säga oss om visdom och värderingar?. Folke Tersman, professor i praktisk filosofi, talar om hur vi tänker och hur vi väljer. Arrangör: Ekskäret konferens. Repris från 13/2.

18.00
De vilda Vasarna

Författaren Herman Lindqvist berättar om sin bok ”De vilda Vasarna”. I boken förklarar hur det kommer sig att alla Europas kungafamiljer är släkt med Gustav Vasa. Han berättar om en inflytelserik ätt som med list, lögn, bedrägeri och brutalitet slog sig fram till tronen. Arrangör: Albert Bonniers förlag.

18.20
Arkeologerna

Historieserie. De tidiga pionjärerna. Arne Hjeltnes och Frode Iversen letar unika föremål från sten-, brons- och järnåldern. En samling bronslurar som har hittats tros vara Nordens äldsta blåsinstrument. Vi får också vara med om brödbak på vikingavis. Från UR. 2013.

18.50
Alligatorernas träsk

Brittisk naturserie. På gränsen mellan Georgia och Florida ligger ett av den amerikanska söderns klassiska träsk, Okefenokee. Uppe i träden häckar hägrar i tusental. I vattnet under lurar alligatorerna. En oförsiktig fågel som kommer för nära är dömd. Från 23/2 i K.

19.40
Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2017. Vad betyder ramen för konstverket? Kan fel ram förstöra bilden? Antikrundans Claes Moser reder ut historien med förgyllaren Angelica Uppgard. Från 23/2 i K.

20.10
Fred i Europa

Fransk dokumentär från 2015. Det är sjuttio år sedan andra världskriget avslutades. De allierade hyllades i parader, samtidigt som en ny värld föddes. Sovjet var mäktigare än någonsin, de sista nazisoldaterna tvingades att fly. Nu gällde det att bygga upp ett demokratiskt Europa. Och runt hörnet väntade det kalla kriget.


21.00
Fyraåringarnas hemliga liv

Brittisk dokumentärserie. Vi ser dem leka på gården utanför dagis. De skrattar och jagar varann. Men vad pågår egentligen mellan dem?. Hur ser det psykologiska spelet ut mellan fyraåringar? En grupp forskare beslutade att ta reda på det med teknikens hjälp.

21.50
Kina på fyra hjul

Brittisk dokumentärserie från 2013. Hur har Kinas ekonomiska tillväxt, som symboliseras av landets bilindustri, påverkat dess invånares liv?. Miljoner har lyfts ur fattigdom, men en eventuell bostadsbubbla, ökade utsläpp och enorma klassklyftor har effekt på övriga världen. I den första av två delar tar Anita Rani bilen genom östra Kina, och deras rikaste industrialiserade städer. Vräkiga bilar, imitationer av franska lustslott och lyxsemesterorter har vuxit fram i Kina i dessa delar. Samtidigt åker Justin Rowlatt runt på Kinas fattigaste landsbygd, där åsnor fortfarande är vanligare än bilar. Han besöker spökstaden Ordos, åker till den ”röda turistsleden” i Maos fotspår och hamnar i en dramatisk iscensättning av ett inbördeskrig. Från 23/2 i K.

22.40
Det nya hemmet i Alperna

Dokumentär. På det gamla turisthotellet Café Waldluft i tyska Alperna bor asylsökande från hela världen, med olika bakgrunder och framtidsdrömmar. Dokumentär om världar som möts, om religion, hemlängtan – och om att skapa ett nytt hem åt sig. UR. Från 20/2 i K.

23.40
Världens natur: Den heliga björnen

Brittisk naturfilm. För de lokala indianerna i Kanadas kustskogar mot Stilla havet har den stor andlig betydelse, den vita svartbjörnen. Naturfilmarna Jeff och Sue Turner var där för tjugo år sedan och fascinerades. När de nu återvänder tar de med sig hela familjen – och stannar ett år.