Dagens tv-tablå för Kunskapskanalen

SVT Kunskapskanalen ger dig information om vad som sker i vårt samhälle och vår omvärld. Det är även här du kan lära dig mer om vår natur, teknik, historia, medicin, kultur och mycket mera. Du får tillgång till all den kunskapen kvällar 18:00-23:00 söndag till torsdag - utan reklamavbrott!Välj ett annat datum
Tid Program
15.00
Internetdroger - en ökande dödsorsak

De senaste åren har internetdrogerna ökat, vilket har lett till fler dödsoffer. Gisela Pettersson, specialistläkare i rättsmedicin, har undersökt rättsmedicinska ärenden mellan åren 2007–2015 som visar på fler än 380 dödsfall. Arrangörer: Uppsala kommun och Uppsala universitet. Repris från 2016.

15.30
Fakta om ensamkommande barn

Att så fort som möjligt se till att ensamkommande barn får en gymnasieutbildning är det viktigaste vi kan göra för den här gruppen. Det menar professor Eskil Wadensjö som här redovisar flera både nationella och internationella undersökningar som gjorts kring de ensamkommande barnen situation. Arrangör: Karolinska institutet. Repris från 2016.

16.10
Att tidigt upptäcka signaler på missbruk

Den första tiden för ett ensamkommande barn är oerhört viktig om man vill undvika att personen hamnar i missbruk. Det menar Fred Nyberg, professor i beroendeforskning. Ofta behövs kvalificerad psykologisk hjälp för att hjälpa och vägleda det ensamkommande barnet. Arrangör: Karolinska institutet. Repris från 2016.

16.55
Att pröva och ompröva undervisning

Hur vet vi vad som ger faktisk effekt på elevers lärande och inte bara är ”nytt” eller ”nyskapande”?. Karin Berg, gymnasielärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg, talar om vad som behöver förändras, svårigheter och glädjeämnen med förändring, samt behovet av kollegial inlärning. Arrangör Researched.

17.30
En students resa genom lärandet

Hur kan kognitiva psykologer bidra till inlärningsprocessen?. Yana Weinstein, medgrundare av The Learning Scientists, har studerat elevers lärande från ett kognitivt psykologiskt perspektiv. Här talar hon om framstegen som gjorts och begränsningarna. Arrangör Researched.

18.00
En stad - en historia

Historisk reportageserie från 2015. Ronneby. Det fridfulla Ronneby var en gång platsen för en av de värsta krigsmassakrerna i Nordens historia. Erik XIV ryckte 1564 in i Blekinge som då var danskt och angrep staden. Tusentals civila mördades och Ronnebyåns vatten färgades rött av blod. 2015.

18.10
Arkeologerna

Norsk dokumentärserie från 2013. Ond, bråd död. Det finns massgravar som kan berätta om slagen som utkämpades för flera tusen år sedan. Fynden i gravplatserna kan avslöja vad som antogs vänta efter döden. Arkeolog: Frode Iversen.

18.40
Möte med polarvargen

Brittisk naturfilm från 2014. Varg och människa – två eviga fiender. Men när filmaren Gordon Buchanan beger sig till den kanadensiska tundran lyckas han knyta kontakt med en grupp polarvargar och komma dem unikt nära. Från 23/3 i K.

19.30
Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2017. Antikmagasinet hyllar den danske formgivaren Poul Kjaerholm och visar hans klassiker. Vad har han betytt för dagens unga formgivare?. Gäster: experten Ole Höstbo och designern Johan Ridderstråle,. Från 23/3 i K.

20.00
Borgens hemligheter

Brittisk dokumentärserie från 2015. Uppförandet av en borg försåg många människor med jobb och byggandet tog lång tid då i princip allt gjordes för hand. Men några funktioner sparade tid och var livsviktiga för den dagliga driften, såsom till exempel kvarnen. 2016.

21.00
Fyraåringarnas hemliga liv

Brittisk dokumentärserie. Sexåringarnas hemliga liv. Sexåringarna, Kash, Elvin, Beatrice och Elouisa börjar fundera på hur de skiljer sig från andra, och var gränsen för deras egen identitet går. Hur ser det psykologiska spelet ut mellan förskolebarn?. Vi fortsätter följa barnen mellan 4 och 6 års ålder, som utvecklar sitt språk och sin empatiska förmåga i leken med varandra. Men vad pågår egentligen mellan dem? Och hur utvecklas deras personligheter genom de första åren i skolan? En grupp forskare får unik inblick i hur deras samspel ser ut med teknikens hjälp.

21.50
Ryssland på fyra hjul

Brittisk dokumentärserie. Justin Rowlatt och Anita Rani tar sig runt hundratals mil med bil i ett av världens största och mest fascinerande länder, Ryssland. Hur mår landet i dag, 25 år efter att järnridån föll? De börjar i OS-staden Sotji och hittar Kombaten, den bepansrade lyxbilen för oligarker. De rör sig vidare mellan den nya generationens kapitalister i Taganrog till Rysslands kornbod och krigsveteraner i Volgograd, forna Stalingrad. Från 18/3 i K.

22.40
Flykten utan slut

Dokumentär. Flyktingbarnen Jasim och Alsaleh sitter i ett grekiskt fängelse anklagade för människosmuggling. De måste bevisa sin oskuld eller riskera 25 år i fängelset. Även om de skulle bli frikända är framtiden oviss, vad ska de ta sig till utan bostad, jobb eller kontakter? UR. Från 20/3 i K.

23.35
Snöapan i Japan

Brittisk naturfilm från 2014. De vandrade in när Japan satt ihop med Asien. Sedan blev det öar igen och aporna var fast längre norrut än några andra primater. I dag har de lärt sig leva med kylan och snön. Från 20/3 i K.

00.25
Så skrev jag musiken: Magnus Uggla

Föreläsning. Magnus Uggla berättar i föreläsning om sin låtskrivarprocess, om hur han alltid börjar med ett piano och en vanlig kassettbandspelare. Arrangör: Stim.