P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Nordegren och Epstein i P1

Finns det något provocerande med Ariana Grande som gör att hennes fans blir måltavla för terrorattentat? Finns det något positivt med nationalism?Thomas Nordegren och Louise Epstein undrar varför terroristen i Manchester just valde en konsert där publiken bestod av barn, mest flickor i lägre tonåren som mål? Vad står tonårsidolen Ariana Grande för? Emma Wikström från systerkanalen P3 Star reder ut.Hur ser säkerheten på Europa League finalen i morgon kväll på Friends Arena med 50.000 besökare ut? Fotbollförbundets ansvarige svarar. Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollsförbundet medverkar.Finns det en god nationalism och hur ser den i så fall ut. Kan fosterlandskärleken vara inkluderande? Det ska jag tala med statsvetaren och moderatpolitikern Stefan Olsson om. Han har skrivit Timbro-rapporten Det nya folkhemmet.Programledare: Thomas NordegrenBisittare: Louise EpsteinProducent: Naila SaleemFrån i eftermiddags.

00.45
OBS

Från i måndags eftermiddag.

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
Tendens: Den överflödige idealisten

Ena stunden ska vi vara idealister. Men när det sedan blåser kallare vindare är det lagar och regler som gäller, säger David Nilsson som 2015 var föreståndare för ett hem för ensamkommande i Mölndal.Sommaren 2015 blev David Nilsson föreståndare för ett hem för ensamkommande ungdomar i Mölndals kommun. Det var precis innan stormen. Hösten 2015 kom en aldrig tidigare skådad våg av ensamkommande till Sverige och Göteborgstrakten. David Nilsson var en av dem som fixade sovplatser på dagisgolv och i sporthallar. Som var beredd att rycka ut och lösa krisen. När vi träffar honom knappt 1,5 år senare har han precis städat sitt skrivbord för sista gången. Radioproducenten Ulrika Bergqvist har tidigare följt David Nilsson och ungdomarna på Torrekullagården i Mölndals kommun för Konflikt i P1. Fatima Moradi, Mustafa Hosseini och Muhammed Ahmadi fanns bland de 15 ungdomar som kom till Torrekulla sommaren och hösten 2015. De drömmer om ett liv i Sverige men så långt har livet lärt dom att de flesta av deras drömmar inte slår in. Hör också Magdalena Runesson, en av de anställda på Torrekullagården. När killarna ställs på bar backe riskerar hon sitt eget jobb för att hjälpa till. David Nilsson hördes för första gången hösten 2015 i Tendens-programmet "En vuxen att lita på" av Lollo Collmar. Programmet är gjort av Ulrika Bergkvist.Från i måndags.

01.35
Kluvet land

De flesta av oss är inställda på att jobba åtta timmar om dagen. Men hur är det för den som valt att jobba färre timmar? Och vad skulle det betyda för samhället om fler gjorde det valet? - Jag tror att det är orken och lugnet i en på något sätt, säger Åsa Lennermark Lagher och fortsätter:- När jag går från jobbet så tänker jag, "Åh vad skönt! Klockan är bara 12 och så har jag flera timmar kvar till det är kväll igen". Och att kunna göra saker som man annars ska pressa in i vardagen när det ändå är mycket att göra, säger hon. Åsa Lennermark Lagher jobbar som inspektör inom Kriminalvården och älskar sitt jobb. Men barnen, 14, 12 och 10 år gamla, är viktigare. Sedan ett år jobbar hon 80 procent och går hem tidigare några dagar i veckan. Det kan hon göra eftersom hon jobbar statligt och har rätt att gå ner i tid fram till det yngsta barnet är 12 år. Det är betydligt fler kvinnor än män som jobbar deltid i Sverige enligt Statistiska centralbyrån. Av alla 20-64-åringar jobbar 3 av 10 deltid och men bara 1 av 10 män. Men de allra flesta jobbar alltså heltid. Roland Paulsen, sociolog vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet, har forskat om heltidsnormen och anser att det finns möjlighet för svenskarna att jobba mindre utan att välfärden faller samman. - Vi måste ju arbeta för att överleva, för att ha den välfärd vi har. Men hur mycket vi måste arbeta är inte någon historisk konstant, säger han och fortsätter:- Sedan 70-talet har produktiviteten i Sverige mer än fördubblats. Det arbete som då krävde två personer kan i dag en person utföra. Så potentialen för att arbeta mindre är i dag enorm, säger forskaren Roland Paulsen.  Samtidigt pågår det ett stort arbete i landet för att öka heltidstjänsterna. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och fackförbundet Kommunal genomför nu projektet "Heltidsresan - projektet heltid som norm". Parterna är överens om att ha som målsättning att de nya tillsvidareanställningar som görs framöver ska vara heltid. SKL:s ordförande Lena Micko förklarar varför de genomför detta. - Det handlar i grunden om jämställdhet. Om kvinnor och mäns lika möjlighet till arbete. Och i dag är det ganska ojämställt vad det gäller pensioner, löner och villkor. Och det här arbetet som vi gör inom Kommunal gör vi för att förbättra villkoren i arbetslivet, säger hon och fortsätter:- Utgångspunkten är heltid. Det är ett kollektivavtal och kollektivavtal är inte fritt valt arbete, säger SKL:s ordförande Lena Micko.  Lisen Elowson Tosting, reporterAgneta Johansson, reporterSebastian Claesson, producentFrån i torsdags.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Stil

Programledare: Susanne Ljung.Ivanka Trump saknar, i likhet med sin pappa Donald Trump, tidigare erfarenhet av politiskt arbete, men har idag ett eget kontor i Vita Huset, nära sin far.Tidigare i år gav han nämligen henne i uppdrag att vara "special assistant to the President", det vill säga hans personliga assistent. Vad denna uppgift innebär konkret är det ingen som riktigt vet, även om många hade hoppas på att hon skulle lyckas kyla ner hans heta temperament. För till skillnad från sin pappa har Ivanka Trump med framgång marknadsfört sig som en svalt elegant och framgångsrik yrkeskvinna som kan föra sig i salongerna.Då presidentens hustru, Melania Trump, inte verkar överförtjust i att agera rikets första dam, har istället Ivanka Trump ofta ryckt in för att representera. Hon kallas inte sällan för "The First Daughter".Tack vare sitt lugn och värdiga hållning - och stiliga yttre och snygga garderob - har den långa, blonda och välklädda Ivanka Trump också väckt vissa förhoppningar om att det bakom fasaden finns en modern kvinna som kan tala sin bakåtsträvande pappa till rätta.Inte minst eftersom hon 2007 startade modemärket "Ivanka Trump" som hon kopplade ihop med ett koncept kallat för "Women Who Work", kvinnor som arbetar. På märkets shoppingsajt möts man därför inte bara av kläder och accessoarer, utan även av pepp från framgångsrika businesskvinnor och allmänt uppfostrande goda råd.Att erbjuda moderiktiga kläder och accessoarer till rimligt pris för unga yrkeskvinnor var en idé som Ivanka Trump hävdade var helt ny, vilket inte riktigt är med sanningen överensstämmande. Det amerikanska modemärket Tory Burch var till exempel före. Märket "Ivanka Trump" erbjuder snarare billigare varianter av redan befintlig dyrare design. Några skulle till och med hävda att det rör sig om kopior.I veckans program tittar vi närmare på den senaste tidens kontroverser som uppstått i samband med att Ivanka Trump tog plats i Vita Huset - något som även lett till en hel del komik och satir. Vi undersöker också begreppet "pappas flicka", tillsammans med konstnären Fia-Stina Sandlund och psykologen Jenny Jägerfeld. Och så tittar vi närmare på fenomenet självhjälpsböcker.Veckans gäst är Britt-Marie Mattsson, journalist och författare.Från i fredags.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
Sommar i P1 med Gloria Ray Karlmark

PATENTINGENJÖR, MEDBORGARRÄTTSKÄMPE. Jag är Amerika, slår Gloria Ray Karlmark fast i sitt Sommarprogram. Hennes farfar var slav och hennes farmor amerikansk indian...Själv tog hon som 14-åring strid mot rasismen som segregerade svarta amerikaner från vita, när hon och åtta andra afroamerikanska ungdomar sökte sig till en vit high school i staden Little Rock i Arkansas. Året var 1957 och USA:s högsta domstol hade slagit fast att segregaring inte var förenligt med författningen. Ändå ville sydstaterna inte acceptera att svarta och vita skulle få lika villkor och gemensamma skolor.Gloria berättar om kampen för att ens komma in i skolan, om hur president Eisenhower till slut sänder elitsoldater för att eskortera de nio ungdomarna genom de vita lynchmobbarna. Och hon berättar om den sista skoldagen i Little Rock, en dag som inte liknande någon annan.- Vi nio ungdomar kallades The Little Rock Nine och har blivit en omskriven del av USA:s historia. Men vi bär alla smärtsamma spår av vad vi var med om. Jag var fjorton år ung när jag började på Little Rock Central High school, och hundra år gammal vid årets slut.Om Gloria Ray KarlmarkEn av nio afroamerikanska elever - The Little Rock Nine - som 1957 försökte och till slut lyckades studera på den helvita Little Rock Central High School. Händelsen blev ett av startskotten för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.Tilldelades USA:s kongress guldmedalj 1999, och prisades av Abraham Lincoln Presidential Library Foundation förra året, för sina insatser.Tog examen i matematik och kemi i Chicago där hon mötte sin svenske man.Hängde på jazzklubbar på 60-talet, mötte Miles Davis och Thelonious Monk.Producent: Elisabeth ÅsbrinkFrån 4/7.

04.30
Så funkar det

Anders & Måns svarar på lyssnarfrågor om allt mellan himmel och jord. Skicka in din fråga till programmet: safunkardet@sverigesradio.seFrån i lördags. Sänds även på torsdag kl. 19.03.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Vetandets värld: Intensiv satsning på unga med psykos i Danmark och Norge

Peter i Danmark var 16 år när han började höra otäcka röster. Efter en tid fick han intensiv behandling som tog honom tillbaka till en fungerande vardag. Ännu snabbare vård ges i Stavanger i Norge.När Peter i Köpenhamn blev sjuk uppmanade röster inom honom att han skulle resa sig upp, gå ut ur klassrummet och kasta sig framför bilar eller utför broar.När han till sist blev inlagd på en psykiatrisk avdelning vågade han inte berätta om alla rösterna han hörde. Efter en tid fick han kontakt med forskningsprojektet Opus. Då ändrades allt.Där jobbar man flexibelt med många kompetenser i teamet och Peter fick möjlighet att bolla alla olika typer av problem som kunde dyka upp. Han fick hopp inför framtiden och kunde lära sig att hantera sin situation. Opus finns nu över hela Danmark med 23 mottagningar. Det gör att Danmark har den bästa täckningen i världen för att ge intensiv psykosvård, menar psykiatriprofessorn och forskningsledaren Merete Nordentoft, som startade Opus. Även i Stavanger i Norge har forskare och behandlare drivit ett särskilt projekt för att nå unga som löper risk att utveckla psykos. Det kallas Tips-projektet eftersom det finns en tipstelefon dit drabbade kan ringa.I Norge har kampanjerna gett goda resultat. Från symtom till vård går det bara en månad. Det har resulterat i att dubbelt så många är helt friska efter tio år jämfört med städer där man inte agerat lika snabbt.I programmet medverkar även Marianne Melau, forskare som utvärderat vad som hänt när Opus gått från forskningsprojekt till spridd behandling över hela landet, Inge Joa, chef för Tips-projektet, Jan Olav Johannessen, psykiatriprofessor vid Stavangers universitetssjukhus, Wenche Ten Velden Hegelstad, forskare, Tipsprojektet, Jone Björnstad, psykolog, Tips-projektet.Programmet ingår i "Psykoserna och vetenskapen - en serie om hopp och svek". Har du egna erfarenhet av psykosvården? Berätta gärna på sociala medier under #diagospsykos eller mejla oss på vet@sverigesradio.seReportar: Per Gustafsson och Annika Östmanannika.ostman@sverigesradio.seFrån i går.

05.29
P1-morgon

05.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.35
Ring P1! med Tomas Tengby

Från i går.

05.45
Morgonandakt

Under veckan håller prästen och psykoterapeuten Albin Tanke andakter om det lilla och det stora i livet och om att göra sin röst hörd.Det finns krafter i oss, och erfarenheter vi varit med om som gör att det kan vara svårt att behandla oss själva och andra som utvalda och älskade.- Det känns ibland mycket lättare att falla för inbillningen att vi inte är något att ha.Ur dagens morgonandaktTextJohannes 15:16MusikWachet aur, ruft uns die Stimme (J S Bach)Den blomstertid nu kommer (The Real Group)Producent Agneta Nordin, Lokatt Medialiv@sverigesradio.se

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

05.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.15
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

06.34
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

06.39
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

06.50
Tankar för dagen med Tomas Brytting, professor i organisationsetik

-Tomas Brytting är professor i organisationsetik på Ersta Sköndal högskola. Etiken kring hur vi köper, säljer, sparar och jobbar - det är vad jag ägnar mig åt. Att direktsända Tankar för dagen har fått mig att gå lite mer uppmärksamt genom livet. "Att se det lilla i det stora och det stora i det lilla" låter som en klyscha, men det är vad uppdraget handlar om för mig. Det allra största är att få andra att fundera över hur detta underbara mirakel vi kallar livet bäst ska levas.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.seSänds även kl. 21.45.

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.18
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

07.36
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

07.39
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

07.46
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.15
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.30
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.32
Ekonomieko

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

08.36
Nyheter från Vetenskapsradion

Vetenskapsnyheter från alla tänkbara forskningsområden. Här får du som lyssnare ofta höra nyheten innan den blir uppmärksammad av övriga media. Sänds i P1.

08.41
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

08.54
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

08.59
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

09.00
Morgoneko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.14
P1-morgon

Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

09.30
Ring P1! med Tomas Tengby

Lyssnarnas eget debattprogram. Ring in och skapa diskussion: 099-51010.Sänds även i kortversion kl. 21.35 och i morgon kl. 05.35.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Plånboken

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.Sänds även natt mot fredag kl. 02.02 och på lördag kl. 15.03.

10.55
Radiofynd: Räddningsplankan vid studentskrivningarna 1950

Nio decennier av fantastisk radio att återupptäcka och minnas.Sänds även natten mot fredag kl. 02.55.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.04
Tendens

"Jag vet inte hur många gånger man har kallat mig white trash", säger Therese som är nyinflyttad till "ett av de mest white trash-täta områdena i Sverige. Det är verkligen ett uttryck jag hatar!"I det andra programmet i Mia Blomgrens serie "Dom kallar oss White Trash" möter ni 30-åriga Therese.Hon är på väg att köpa läsk och cigaretter när Mia Blomgren stannar henne för att fråga om hon har hört uttrycket "white trash" någon gång? Det har hon. Otaliga gånger. Redan som liten flicka på skolgården i den lilla orten Hallstahammar fick Therese höra att hon var både white trash och "bidragssnigel". Då var hennes mamma sjukskriven och hennes pappa hade fått sparken från arbetet.Idag kan Therese räta på ryggen och skäms inte för vare sig sitt ursprung eller att hon gillar pommes frites-krydda och prydnadssaker i bokhyllan.Det här programmet sändes första gången 2012. Onsdag 31 maj 2017 börjar Mias nya serie i tre delar "Akademikerjävlar".  Sänds även kl. 20.03 och natt mot fredag kl. 01.02.

11.33
Ekonyheter

11.35
Radioföljetongen: Det finns annan frukt än apelsiner, del 18 av 19

Sänds även kl. 19.35.

12.00
Tolvslaget

12.01
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.Sänds även kl. 23.55.

12.10
Vetandets värld: Det är möjligt att bli frisk efter en psykos

Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning om vetenskap. Det kan handla om allt från skalbaggar till det senaste inom hiv-forskningen.Sänds även kl. 20.35 och i morgon kl. 05.02.

12.30
Luncheko

Med ekonomi och sport.Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

13.00
P1 Kultur

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Sänds även kl. 18.14.

14.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

14.03
Vetenskapsradion Klotet: De värdefulla träden

En ny syn på träd är på väg att växa fram. De kan dämpa ljud, sprida svalka och fukt och rena luftföroreningar i stadsmiljöer. Och i vissa torra jordbrukslandskap kan träden fylla på grundvattnet.Träden gör luften fuktig och sval och de kan hindra översvämningar vid kraftiga regn. Ny kunskap om trädens egenskaper börjar göra avtryck på stadsplanering i städerna, och gröna ytor i städerna får en större betydelse.Men samtidigt är trycket på städerna större, fler och fler människor in, bostadsområden förtätas. Utanför stadskärnorna byggs områden med köpcenter, kontor, lagerlokaler och liknande. Risken är att små fragment av natur till slut grävs bort och får ge plats åt asfalterade ytor och byggnader.I megastaden Bangalore i Indien har ett privat företag planterat små, täta skogar på skräpmark mitt i staden, för att få ett bättre lokalt klimat.Sänds även kl. 18.00 på söndag och natt mot tisdag 01.45.

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

15.04
Nordegren och Epstein i P1

En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein.Sänds även kl. 00.02.

15.45
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Studio Ett

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Studio Ett

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.Direktsänt aktuellt magasin.

17.45
Dagens Eko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

18.01
Ekonomiekot

Ekonomiekot är Ekots nyhetsprogram om senaste nytt i ekonomins värld.

18.08
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

18.09
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Sänds även kl. 22.55.

18.14
P1 Kultur

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Från kl. 13.00.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
Meny med Tomas Tengby

BBQ - först och främst ett sätt att umgås. Men också långsam tillagning med rök. Hur? Varför? När?Vi går in i rökdimman!- Det här är en hobby som spårat ut alldeles fullständigt! säger Johan Fritzell.Kanske var det en 40-årskris där det istället för sportbil blev ett par stora rökar. Som inte riktigt fick plats inne i Höganäs där han bor. Så Johan fick ställa dem hos sin kompis föräldrar på landet, i Bräcke i nordvästra Skåne, mellan Höganäs och Mölle.- Det var inte meningen att det här skulle bli en restaurang.Han tänkte röka lite BBQ för sig själv och kanske sälja till restauranger. Satte några containrar att ha saker i. Nu har det vuxit till en liten kringbyggd innergård av containrar, med kök, kylar, butik, bar och servering.Under skyddande tak och under bar himmel står det stora långbord där man kan sitta och äta.Nånstans på vägen träffade Johan Fritzell en annan rökintresserad Johan - Johan Åkerberg. Hösten 2015 gjorde vi ett program med Johan Åkerberg. Han är kock i Stockholm och hade då precis kommit ut med en kokbok som hette Rök. Numera är Johan och Johan kompanjoner. Tillsammans har du nu också skrivit en kokbok, Holy smoke BBQ - ingen rök utan kött.Det har blivit många resor till USA och utforskande av BBQ-kulturen. Flera stora BBQ-profiler i USA har också varit på besök i Skåne och lärt ut sin konst.Johan Fritzell berättar om olika rökar och rökskåp. Om tillagning på mellan 10 och 14 timmar. Om att BBQ egentligen mer är en samvaro än en tillagningsmetod. Visar oss Dirty flank, som grillas direkt på glöd. Förklarar varför de använder amerikanskt nötkött. Och varför de svenska grisarna numera styckas på amerikanskt vis, s k St Louis cut.Från i torsdags.

19.35
Radioföljetongen: Det finns annan frukt än apelsiner, del 18 av 19

Från kl. 11.35.

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Tendens

"Jag vet inte hur många gånger man har kallat mig white trash", säger Therese som är nyinflyttad till "ett av de mest white trash-täta områdena i Sverige. Det är verkligen ett uttryck jag hatar!"I det andra programmet i Mia Blomgrens serie "Dom kallar oss White Trash" möter ni 30-åriga Therese.Hon är på väg att köpa läsk och cigaretter när Mia Blomgren stannar henne för att fråga om hon har hört uttrycket "white trash" någon gång? Det har hon. Otaliga gånger. Redan som liten flicka på skolgården i den lilla orten Hallstahammar fick Therese höra att hon var både white trash och "bidragssnigel". Då var hennes mamma sjukskriven och hennes pappa hade fått sparken från arbetet.Idag kan Therese räta på ryggen och skäms inte för vare sig sitt ursprung eller att hon gillar pommes frites-krydda och prydnadssaker i bokhyllan.Det här programmet sändes första gången 2012. Onsdag 31 maj 2017 börjar Mias nya serie i tre delar "Akademikerjävlar".  Från kl. 11.03. Sänds även natt mot fredag kl. 01.02.

20.35
Vetandets värld: Det är möjligt att bli frisk efter en psykos

Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning om vetenskap. Det kan handla om allt från skalbaggar till det senaste inom hiv-forskningen.Från kl. 12.10. Sänds även kl. 05.02.

20.55
Klartext - nyheter på ett enklare sätt

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

Den marockanska sociologen Fatima Mernissi tolkade koranen feministiskt och blev en ikon för muslimska kvinnors frigörelse. Hon stack också hål på myten om den västerländska kvinnans frihet. UR

21.35
Ring P1! med Tomas Tengby

Valda delar ur morgonens sändning.Sänds även i morgon kl. 05.35.

21.45
Tankar för dagen med Tomas Brytting, professor i organisationsetik

-Tomas Brytting är professor i organisationsetik på Ersta Sköndal högskola. Etiken kring hur vi köper, säljer, sparar och jobbar - det är vad jag ägnar mig åt. Att direktsända Tankar för dagen har fått mig att gå lite mer uppmärksamt genom livet. "Att se det lilla i det stora och det stora i det lilla" låter som en klyscha, men det är vad uppdraget handlar om för mig. Det allra största är att få andra att fundera över hur detta underbara mirakel vi kallar livet bäst ska levas.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.seFrån i morse.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.10
Radiosporten

Med det senaste i sportens värld.

22.12
Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

22.55
Kulturnytt

Nyheter, reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.Från 18.09

23.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

23.07
Studio Ett

Direktsänt aktuellt magasin.Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

23.55
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.Från kl. 12.00.