P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Dagens dikt

Uppläsning: Lars Forssell (inspelning från 1960)Diktsamling:"Telegram" (Bonniers, 1957)  Musik Johann Sebastian Bach: Sarabande ur Partita för klaverinstrument D-durExekutör Benjamin Grosvenor, pianoFrån kl. 12.00.

00.10
P1 Kultur special: Minnen av Leonard Cohen

"You want it darker", sjöng Leonard Cohen på sin sista skiva. Några veckor senare var han död. Men sångerna finns kvar. Anton Karis letade och fann oförglömliga möten människor emellan i olika rum.Missa inte Karsten Thurfjells bonusintervju med Leonard Cohen och Göran Tunström från 1985 - längst ned i artikelnI slutet av 60-talet kom Leonard Cohens första skivor, "Songs of Leonard Cohen" och "Songs from a Room". Med odödliga låtar som "Suzanne" och "Bird on a Wire". Vilka minnen väcker musiken från de här skivorna idag?Anton Karis letade och fann oförglömliga möten människor emellan i olika rum, inte bara pojkrum och hotellrum. Hör också den överraskande upplösningen på en konfrontation i den israeliska militärpolisens förhörsrum.Tack vare Cohens "Suzanne" får vi också veta hur det var att praktisera på oljeindustri i Bratislava under kommunistisk kyla efter Pragvårens fall. Ett program av Anton Karis.Från i tisdags.

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
Tusen sjöar - två språk

Finland firar hundra år i år och Linnea Luttu och Joseph Knevel har åkt över till grannlandet för att möta några av alla 300 000 finlandssvenskar som lever där.Jannice Ratus och Sebastien Valtakari skall gifta sig i Närpes kyrka i sommar. Vi följer med till kyrkan och till deras sommarjobb, på Närpes brandstation. Vi pratar nerver, jobb och varför Jannice väljer Kalle Anka när hon skall beskriva Finland som en person. På ett kafé, mitt i Närpes, träffar vi deras vän Marie Westdijk och här hamnar den väldigt speciella dialekten, närpesiska, i fokus. Vi tar också en tur till Svenska Teatern i Helsingfors, teaterpedagogen Noona Leppinen visar oss runt och berättar om teaterns roll i Finland idag. Linnea Luttu Joseph KnevelFrån i torsdags.

01.35
Besluten

En podd om människorna, tankarna och de politiska striderna som format dagens Sverige.Från i tisdags.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Sommarmat med Bergenströms

Det dags för en sensommar favorit: Rödbetan - när vi återigen ska hem till mor och dotter och tillika kollegorna Fanny och Anna i programmet Sommarmat med Bergenströms.Från i torsdags. Sänds även kl. 16.03 och på söndag kl. 21.03.

02.35
Odla med P1

Roger Holt, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, delar fleråriga växter (perenner) för att få fler plantor, men också mer blomning.Odla tebuskar i Sverige försökte redan Linné på sin tid. Men nu görs ett nytt försök att odla te i lite större skala på Gotland. Stefan Nordberg har besökt teodlingen.Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.Gustaf Klarin hjälper Roger Holt att slita isär plantor, samtidigt som han är programledare för Odla med P1!Från i måndags. Sänds även kl. 12.05.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
I lagens namn

Allt fler misstänkta våldsbrottslingar hävdar nödvärn. Det visar en undersökning I lagens namn gjort. Nödvärnsinvändningar tycks mer än fördubblats på sex år. Åklagare, forskare och domare instämmer.Det finns ingen forskning om ifall nödvärnsinvändningar har ökat, men det är en uppfattning många jurister länge haft. En av dem är åklagaren Helene Gestrin i Linköping: - Det är min uppfattning att det gör det. Vad det sedan beror på är lite svårare att avgöra.- Det har ökat i synnerhet i det vi brukar benämna som krogslagsmål, säger lagmannen Conny Jörneklinth.Och deras uppfattning får stöd i statistik som I lagens namn har tagit fram. Vi har undersökt domar om grov misshandel i hovrätten och kommit fram till att användningen av begreppet nödvärn har närmare dubblerats under en sexårsperiod. 2010 får vi 36 träffar på begreppen i juridikdatabasen Acta publica, 2016 är samma siffra 78. Detta ger åtminstone en indikation på att intrycket stämmer. Domstolar dömer också ofta olika när det handlar om nödvärnsfall. Peter Wahl blev knivstucken av en granne, kniven träffade några centimeter från hjärtat. Grannen gick helt fri genom att hänvisa till självförsvar. - Min advokat ringde mig och sa att det inte var sant, helvete fick han bara en månad, tänkte jag. Nej, han blev helt frikänd, fick jag höra. "Nicklas" blev förra året misshandlad av en man med en hammare. Han slog tillbaka med en mopedhjälm. Nicklas friades i tingsrätten, men dömdes till fem års fängelse i hovrätten. - Åklagaren överklagade och det drogs vidare till hovrätten, de hade exakt samma bevisning men så gör de 180 grader och mitt liv slås i spillror. Dennis Martinsson är doktor i straffrätt och expert på nödvärn. Han menar att det är svårt när misstänkta hävdar nödvärn.- Ja åklagaren måste bevisa att det inte finns skäl till nödvärn. Det kan vara svårt, säger han.Från i söndags.

03.35
Fogelbergs ljudbokspodd

Från i söndags.

04.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

04.02
P1 Kultur

Humorserien "Varan-TV" delade publiken när den kom i slutet av 90-talet. Poänglös eller absurd? P1 Kulturs Robin Jonsson försöker sätta fingret på vad Varanteatern egentligen gjorde.Det är nu 20 år sedan den kultförklarade humorserien "Varan-TV", skapad av Lundabaserade Varanteatern, hade premiär på SVT.Serien förbryllade troligtvis lika mycket som den roade när den kom med sin absurdistiska humor - många gånger var det kanske framför allt poänglösheten som var själva poängen.Nonsens tyckte vissa, genialt tyckte andra.P1 Kulturs Robin Jonsson har träffat några av upphovspersonerna för att prata om vad Varanteatern egentligen var, om "killhumor" och om när "dåligt" blir bra.Dessutom, Klassikern av Jenny Teleman om "Till vännen som inte ville rädda mitt liv" av Hervé Guibert.Från kl. 18.14.

04.50
Klassikern: Maos lilla röda av Göran Sommardal

Sänds även på söndag kl. 02.50.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Plånboken

Många nyanlända saknar viktiga försäkringar. Ny tjänst hjälper dig få koll på ditt bolån. Varför gillar vi lyx?Från i onsdags. Sänds även kl. 15.03 samt natt mot nästa onsdag kl. 02.02

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.03
Tankar för dagen med Fredrik Westerlund, informatör

De hittar oftast något att konsumera.Fredrik Westerlund är kommunikatör för Arjeplogs kommun. Han är uppvuxen i Bastuträsk i Västerbotten, men bor i Arjeplog med sambo och fyra barn. Våren 2017 investerade han i en landsvägscykel.Producent, Anton BennebrantAnton.bennebrant@sverigesradio.seSänds även kl. 21.45.

06.10
Naturmorgon: Bland blommor och buskmöss i Jormlien

Vi sänder från Dunderklumpens rike i Jämtland. Vid sjön Jorm lever den långsvansade buskmusen och på fjällen och klumparna (bergen) intill finns en rik flora. Programledare Jenny Berntson Djurvall.

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.03
Naturmorgon: Bland blommor och buskmöss i Jormlien

Vi sänder från Dunderklumpens rike i Jämtland. Vid sjön Jorm lever den långsvansade buskmusen och på fjällen och klumparna (bergen) intill finns en rik flora. Programledare Jenny Berntson Djurvall.Sänds även i en förkortad version kl. 21.03 och i natt kl. 05.02.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

08.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.05
Kropp & Själ

Det börjar med en stark förälskelse och slutar med att hennes liv kontrolleras in i minsta detalj. Johanna utsattes för psykiskt våld i sitt äktenskap.Ibland får hon en utskällning när persiennerna är uppdragna och andra gånger är det tvärtom. Hon blir allt mer isolerad och drar sig undan släkt och vänner. Var fjärde kvinna och nästan var tionde man har utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid. Våldet syns inte genom blåmärken men lämnar ärr som kan ta många år att reparera.Gäster: Liria Ortiz, psykolog, Dan Rosenqvist, psykolog, Sören Sanz, ordförande för Akillesjouren.Vill du prata med någon?Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 kan ge dig stöd, men också information om var du kan få ytterligare hjälp där du bor, till exempel hos polisen, socialtjänsten eller en kvinno- eller tjejjour. Akillesjourens stödtelefon för män: 08-29 63 99 alternativt SMS 0723 31 63 99, Telefontid torsdagar 18:00-20:00 övrig tid svarar vi om vi har möjlighet.Från i tisdags.

09.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.03
Robotarna kommer

Från i måndags.

09.30
Funk i P1

"Jag vill inte ha sympati men jag längtar efter mer empati"Sindri Runudde är professionell dansare som älskar själva snusdosan mer än snuset. Han berättar om hur det var att få ett drömjobb som dansare på en prestigefull institution, men där han aldrig känner sig riktigt välkommen."Det de ser, är att jag inte ser"Dansvärlden är välvillig men okunnig, då de seende normerna styr. Hur är det att inte få chans att lära sig samma sak som de andra dansarna? Och hur intervjuas personer med olika funktionsvariationer utan att reducera dem till just detta?Från i tisdags. Sänds även natt mot onsdag kl. 01.35.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Husesyn med Ulla Skoog: Säsongsfinal på Nääs

I säsongens sista avsnitt tar Ulla Skoog med oss till Nääs byggnadsvårdscenter där man kan få råd och hjälp om husrenoveringar och byggnadsvård.Efter åtta sommarveckor har det blivit dags för Ulla Skoog att gå på sin sista husesyn för den här gången. Tillsammans med bebyggelseantikvarien Stephan Fickler besöker hon en annan bebyggelseantikvarie, Ulrika Lind på Nääs byggnadsvårdscenter vackert beläget mellan Göteborg och Alingsås. Här kan man få råd och hjälp om husrenoveringar och byggnadsvård, och Stephan och Ulla ger också sina bästa tips till den som funderar på att renovera sin lägenhet eller sitt hus.Producent är Urban Björstadius.Från i går. Sänds även natt mot söndag kl. 01.35.

10.30
Känsligt läge

Adam tycker att det är självklart att skicka pengar till släktingarna i Afrika. Han betalar till exempel några kusiners barns skolgång. Men han kräver motprestation.Om de inte sköter sig i skolan slutar han skicka pengarna. Om de lyckas där emot, och blir läkare eller jurister, kommer de sen in sin tur hjälpa andra. För de vet ju hur värdefullt det är att få hjälp.Men det är inte lika generöst i alla släkter. Författaren och journalisten Björn af Kleen gästar programmet och berättar hur pengar fördelats i de riktigt rika släkterna i Sverige, där det har varit viktigt att hålla ihop förmögenheten.Från i torsdags.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.03
Medierna

Bokförlaget Brombergs vek sig efter påtryckningar från kriminella. Säkerhetstjänsten i Danmark förhandscensurerade journalistisk bok. Leif GW Persson - ett allvetande löpsedelsorakel.• Bokförlaget Brombergs vek sig efter påtryckningar från kriminella (från minut 1) De stora mediehusen har idag fått anpassa sig till en vardag där hot präglar arbetet. Säkerhetsavdelningar har växt och riskmedvetenheten har blivit större. Trots det hör vi återkommande hur utgivare och publicister tar strid för det fria ordet, betonar vikten av att inte låta sig tystas.Men i en annan del av publicistikens mylla, bokförlagen, som också lever på det fria ordet, hur står det egentligen till med kampviljan där? Och vilka förväntningar kan vi ha?Vår reporter Jonna Westin har i veckan träffat krimreportern Ann Törnkvist. Kontraktet för hennes bokmanus, om det kriminella Södertäljenätverket, det var påskrivet och utgivningsdatum var satt. Men när påtryckningar från de kriminella kom, då ville bokförlaget inte längre vara med.• Hur mycket Leif GW Persson tål Sverige? (från minut 11)Han gör succé i SVT:s Veckans Brott, har ett eget mord-program i Tv4, är expert i Expressen TV:s Brottscentralen och är nu också aktuell med ett polisdrama för Kanal 5.Därtill skriver han själv i tidningen, är flitigt intervjuad om varje nytt krimfall och han tar plats på löpsedlar och förstasidor oftare än någon annan.Bara de senaste 30 dagarna har han varit på inte mindre än 11 av Expressens förstasidor.Leif GW Persson är omåttligt populär. Men det faktum att hans teorier och spekulationer ges så stort utrymme är också något som regelbundet kritiseras - så även den här veckan.Reporter: Therese Rosenvinge• Danmarks säkerhetstjänst förhandscensurerade bok på lösa grunder (från minut 21)Den 17 oktober förra året var det tänkt att boken "Sju år som spionchef" skulle komma ut i Danmark. Men till följd av dess baksidestext blev inget som tänkt.Boken är skriven av journalisten Morten Skjoldager, till vardags krimreporter på tidningen Politiken. Huvudperson i boken är Jacob Scharf, som efter sju år som chef för danska underrättelsetjänsten PET, bestämmer sig för att berätta om åren som gått.I kapitel efter kapitel går boken igenom de terrorattentat som varit på väg att genomföras i Danmark och vilka metoder som PET använt för att kartlägga och beivra terroristerna.Men bara några dagar innan boken skulle nå allmänheten, lyckas PET i ett föreläggande förbjuda att den sprids. Ett föreläggande som än idag skapar stor debatt om förhandscensur, pressfrihet och det fria ordets ställning i Danmark.Reporter: Johan Cedersjö.Sänds även söndag kl. 01.02 och samma dag kl. 18.00.

11.33
Allvarligt talat: Hur är vår självbild utan en spegel? med David Lagercrantz

David Lagercrantz svarar på publikens frågor.Från i onsdags. Sänds även kl. 23.35.

12.00
Tolvslaget

12.00
Dagens dikt

Författare och skådespelare läser poesi från nu och då, när och fjärran.

12.06
Odla med P1

Roger Holt, trädgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala, delar fleråriga växter (perenner) för att få fler plantor, men också mer blomning.Odla tebuskar i Sverige försökte redan Linné på sin tid. Men nu görs ett nytt försök att odla te i lite större skala på Gotland. Stefan Nordberg har besökt teodlingen.Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.Gustaf Klarin hjälper Roger Holt att slita isär plantor, samtidigt som han är programledare för Odla med P1!Från i måndags.

12.30
Luncheko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

13.00
Sommar i P1: Ruben Östlund

REGISSÖR. - Mitt program kommer att handla om "Rutan" - en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre "rutor" i världen. En i Värnamo, en i Grimstad, Norge och en i Vestfossen, Norge. Kanske kommer jag också berätta lite om hur "Rutan" blev långfilmen "The Square" och hur det känns att vinna Guldpalmen i Cannes.Om Ruben ÖstlundPrisad och hyllad regissör som i maj i år tilldelades den prestigefyllda Guldpalmen för filmen The Square på filmfestivalen i Cannes. Bedrev studier, och är nu adjungerad professor, vid Akademi Valand Film.Långfilmsdebuterade med kritikerhyllade Gitarrmongot. Har fått flera Guldbaggar för filmerna Play och Turist. Den sist nämnda satte rekord när den belönades med sex Guldbaggar 2015, bland annat för bästa regi, bästa film och bästa manus.Började sin karriär genom att göra skidfilmer i Alperna.Producent: Håkan LahgerSänds även ikväll kl. 22.05.

14.30
Klassiska podden om Igor Stravinsky

Repris. Sänds även 15/9 kl. 19.30 och 18/9 kl. 00.30.

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
Plånboken

Många nyanlända saknar viktiga försäkringar. Ny tjänst hjälper dig få koll på ditt bolån. Varför gillar vi lyx?Från i onsdags. Sänds även natt mot nästa onsdag kl. 02.02.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Operaguiden: Glada änkan

Sänds även natt mot onsdag och torsdag kväll kl 19.03.

16.35
Bannerheds bevingade vänner

I Follbrinksströmmen vid Tyresö slott sätter den paradisiska kungsfiskaren färg på en gråregnig dag.I Bannerheds bevingade vänner följer vi med författaren Tomas Bannerhed ut i skog och mark för att möta fåglar på sitt sätt. Fågelskådning i fält varvas med skådespelaren Reine Brynolfssons uppläsningar ur Tomas Bannerheds bok I starens tid.Producent: David RuneBannerheds bevingade vänner görs av produktionsbolaget Munck.Sänds även natt mot lördag.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Människor och tro

Hur präglar religion och tradition uppväxten? Komikern Marika Carlsson, politikern Amineh Kakabaveh, filmaren Maj Wechselmann och musikern Hans Caldaras berättar om sin barndom och sina föräldrar.Hur mycket vi än försöker kommer vi inte ifrån vår uppväxt. Familjen, föräldrarna, de traditioner, idéer och den tro de bar på, som en tung ryggsäck eller en trygghet. I dagens program möter vi fyra människor som gästat vårt program och som berättar om sin uppväxt och hur den format dom.Programledare Åsa FuruhagenFrån igår. Även natten mot söndag.

17.45
Dagens Eko med Ekonomieko och sport

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

18.00
Helgsmål

En stunds stillhet inför helgen, med Kristina LindhVad är din talang? Du har väl hittat den? Inte förrän den slumrande skatten inom dig väckts till liv och får blomma ut kan du bli hel. Så ser den senmoderna människosynen ut.Kristina Lindh är journalist med inriktning på livsfrågorText1 Kor 12: 4-11KlockorEdefors kyrka, NorrbottenMusikSouthwest loner, med Esbjörns SvenssonProducent Siri AmbjörnssonKlippan Produktion

18.15
Vetenskapsradion Historia om Seskaröupproret 1917

Tobias Svanelid reser till Seskarö i Bottenviken för att höra om hungerkravallerna 1917, då sågverksarbetarna krävde bröd men möttes av militärer.För hundra år sedan krävde sågverksarbetarna på Seskarö i Bottenviken bröd mot svälten. Istället möttes de av kanonbåt och militärer.- Tänk att man sköt på svältande arbetare för hundra år sedan, det kan jag bara inte förstå, menar Maud Videhult vid Seskarö hembygdsförening.Tobias Svanelid reser till Seskarö för att höra om hungerkravallerna och dagarna 1917 då slaget stod om folkrepubliken i Bottenviken.Dessutom svarar Dick Harrison på lyssnarfrågan om vem som bar skulden till att Polen delades upp på 1700-talet.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
P1 Dokumentär: Mormor och kärleken

Mormor började sitt vuxna liv i fel ände. Blev tvungen att gifta sig för att hon väntade barn. Det var en skam. Men kvar i hennes hjärta fanns längtan efter ungdomskärleken.Ulrikas mormor är 90 år. Efter 57 års äktenskap med Ulrikas morfar, som idag är död, lever mormor nu tillsammans med sin ungdomskärlek, Konrad. Ulrika är 24 år och börjar ställa frågor om det ingen i släkten har talat högt om:"Vad har mormor egentligen burit inom sig under alla år?"Mormor och kärleken är ett program om plikt, ansvar, skam - och kärlek. Om längtan som inte försvinner, trots att åren går. Av Ulrika SvenssonFrån i söndags.

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Människan och Maskinen

För att förstå vår framtid måste vi återupptäcka vår glömda historiaSänds även natt mot måndag kl. 04.02.

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Naturmorgon

Kortversion från i morse.

21.45
Tankar för dagen med Fredrik Westerlund, informatör

De hittar oftast något att konsumera.Fredrik Westerlund är kommunikatör för Arjeplogs kommun. Han är uppvuxen i Bastuträsk i Västerbotten, men bor i Arjeplog med sambo och fyra barn. Våren 2017 investerade han i en landsvägscykel.Producent, Anton BennebrantAnton.bennebrant@sverigesradio.seFrån i morse.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.05
Sommar i P1: Ruben Östlund

REGISSÖR. - Mitt program kommer att handla om "Rutan" - en symbolladdad plats som skall påminna oss om vår roll som ansvarstagande medmänniskor. När programmet sänds finns det redan tre "rutor" i världen. En i Värnamo, en i Grimstad, Norge och en i Vestfossen, Norge. Kanske kommer jag också berätta lite om hur "Rutan" blev långfilmen "The Square" och hur det känns att vinna Guldpalmen i Cannes.Om Ruben ÖstlundPrisad och hyllad regissör som i maj i år tilldelades den prestigefyllda Guldpalmen för filmen The Square på filmfestivalen i Cannes. Bedrev studier, och är nu adjungerad professor, vid Akademi Valand Film.Långfilmsdebuterade med kritikerhyllade Gitarrmongot. Har fått flera Guldbaggar för filmerna Play och Turist. Den sist nämnda satte rekord när den belönades med sex Guldbaggar 2015, bland annat för bästa regi, bästa film och bästa manus.Började sin karriär genom att göra skidfilmer i Alperna.Producent: Håkan LahgerFrån kl. 13.00.

23.35
Allvarligt talat: Hur är vår självbild utan en spegel? med David Lagercrantz

David Lagercrantz svarar på publikens frågor.Från i onsdags.