P1 - radio-guide

Dagens radiotablå för P1

Tid Program
00.02
Snedtänkt med Kalle Lind

Från 10/9

01.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

01.02
Medierna

Svenska Dagbladet och Skanska i bråk om dörrnotan på Nya Karolinska. Kostar den över en miljon? Ensidig polisintervju i P4 Kalmar. Rubrik-race i medier om piller istället för träning.• Svenska Dagbladet och Skanska i bråk om miljonnota för dörr - vad stämmer egentligen?I sin granskning av skenande kostnader i samband med bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna gick SvD ut med en häpnadsväckande uppgift i söndags om hemliga priser. Det kostar 1,2 miljoner kronor för att byta en dörr, skrev tidningen.Men är det så enkelt som det låter, eller finns det komplicerande omständigheter här? Byggbolaget Skanska har i veckan gått till stenhård attack och anklagat Svenska Dagbladet för att ha haft fel. Så hur är det egentligen, finns det ett dörrbyte på Nya Karolinska som kostar över en miljon kronor? Reporter: Jonna Westin• P4 Kalmars "storyn bakom" hörde bara ena sidanDet ska nu handla om ett rättsfall i Kalmar som i över ett år varit omgärdat av stor medieuppmärksamhet. Det handlar om en polisman som i samband med ett ingripande kallade en person för "arabjävel" - något polismannen nu står åtalad för.I slutet av sommaren publicerade P4 Kalmar vad dom beskrev som . I ett 15 minuter långt reportage fick polismannen förklara sina skäl och berätta sin version av händelseförloppet. Samtidigt som andra sidan inte kom till tals. Reporter: Erik Petersson• Vetenskap blev visklek om träningspillerSom redaktör och rubrikmakare vill man gärna dra saker så långt det går. Men det finns förstås en gräns, där en tillspetsad paketering övergår till att bli direkt felaktig.Vi har i veckan följt hur det såg ut när om så kallade "träningspiller" spreds vidare i det mediala ekosystemet.Där förvandlades det från forskning med substanser på möss - till ett nytt piller som gör att du kan sluta träna. "Drömpillret är här". Reporter: Therese RosenvingeFrån gårdagen. Sänds även kl. 19.03.

01.40
Ekonomiekot Extra

Mutor, åtal, miljarder - är alla spöken ute ur Teliagarderoben? Vad är störst problem på svensk arbetsmarknad? Och bedömare är eniga - det blir ett tufft jobb för ny eller nygammal riksbankschef.Medverkande:Lars Calmfors, professor Stockholms universitetSören Granath, ekonomireporter SRIntervjuade:Annika Alexius, professor Stockholms universitetMagdalena Andersson, finansminister (S)Robert Bergqvist, chefsekonom SEBAnna Breman, chefsekonom SwedbankPeter Englund, professor Handelshögskolan StockholmMarie Ehrling, ordförande TeliaJohn Hassler, professor Stockholms universitetKerstin Hessius, vd Tredje AP-fondenAnnika Winsth, chefsekonom NordeaProgramledare:Louise Andrén MeitonProducent:Anders WennerstenTekniker:Håkan SjöquistFrån kl. 11.40.

02.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

02.02
Människor och tro

Ett program i skärningspunkten mellan religion och politik.Drömmen om en fristad för kristna i Irak - ett steg närmare att förverkligas eller ännu längre ifrån? Den planerade kurdiska folkomröstningen oroar minoriteterna i regionen.De kristna i Mellanöstern är hårt trängda. Därför har drömmen om Nineve betydelse för fler än enbart de kristna i Irak. I programmet hör vi Ilona Touma, svensk kristen assyrier, tala om vad en egen region skulle kunna betyda även för assyrier i övriga delar av världen. Medverkar gör också två andra kristna - Athra Kado, assyrisk aktivist i Alqosh i norra Irak och med ett förflutet som soldat i en kristen milis, samt Liberalernas Robert Hannah. Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström, på plats i Irak, bidrar med en analys. Och Shorsh Kadir Rahem, den kurdiska regeringens representant i Sverige, svarar på oron från de minoriteter som ser den kurdiska folkomröstningen som ett hot.Den muslimska minoriteten Rohingyas flyr nu i stora skaror från Burma. Vilken är den religiösa bakgrunden till förföljelsen av denna folkgrupp? Det reder Kristina Jelmin ut i programmet. Hon är verksamhetsansvarig i Svenska Burmakommittén.Gunilla Thorgren är aktuell med boken Guds olydiga revben. Hon har läst Gamla och Nya testamentet med feministiska ögon och är djupt skakad av både gudsbilden och framställningen av kvinnan.Från i torsdags.

02.50
Klassikern: Anna Tullberg om Min Häst

Serietidningen Min Häst kom ut första gången 1972. För många, många barn i åldern åtta till fjorton har den sedan dess varit en trogen vän. Här får den som vill läsa om träns och svettfuxar sitt lystmäte. Men tidningen är också ett sätt att drömma sig bort till en onåbar värld.För vad gör man om man inget hellre vill än att rida, men är rädd för hästar? Man läser om dem - helst i serieformat!Serier om underskattade hästar som får revansch, om långritter i skogen med stallkompisarna eller om skämtaren Mulle - som gärna vrålar "Gamle Svarten" i hagen.Anna Tullberg tycker det är dags att ge tidningen klassikerstatus och hon har bland annat intervjuat Lena Furberg, som är en av dem som gör Min Häst, och som varit med nästan från början.Detta är en repris - programmet sändes första gången i januari 2015Från igår. Sänds även tisdag kl 03.50.

03.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

03.02
Filosofiska rummet: Aristoteles Fysik

40 minuter om människan, moralen och existensen.Efter närmare 2 300 år finns nu Aristoteles avgörande verk i svensk översättning av filosofen Charlotta Weigelt."Med Aristoteles verk Fysik tänds naturvetenskapens eld i västerlandet", så beskrivs boken i inledningen. I Aristoteles Metafysik låg fokus på frågan om "varat" medan han i sin Fysik lägger tyngdpunkten på "rörelse" som alltings grund och verklighet. Här finns också den berömda teorin om den första "orörliga röraren", en slags urkraft som knuffade igång all rörelse från början.Medverkande är Charlotta Weigelt filosof, Ulf Danielsson, fysiker och Lars-Göran Johansson, vetenskapsfilosof.Programledare och producent Peter Sandberg.Aristoteles verk Fysik i översättning av Charlotta Weigelt är utgiven av Thales förlag.Från i söndags.

03.50
Forskarliv

Möt forskare i deras vardag. I miniporträtt får du höra vad de brinner för, vad som fick dem att börja forska och när jobbet är riktigt motigt.Från i fredags.

04.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

04.02
Den gömda koden

Vår värld binds på olika fascinerande sätt samman via matematiken. Vad har till exempel våra sexliv för koppling till ordföljden i en bok?Från i går. Sänds även natt mot tisdag kl. 00.45.

04.15
Naturmorgon

Direktsänd naturradio från Sverige och världen.En ny art som hotar den biologiska mångfalden kallas invasiv. En sådan är mårdhunden som vi möter i programmet. Vi berättar också om Riksteaterns natursatsning. Programledare Jenny Berntson Djurvall.På lördag möter vi en av dem som vi kallar främmande och invasiv. En fluffig, mjuk och brunögd mårdhund.Detta nattaktiva hunddjur hör egentligen hemma i Sydostasien men människan har tagit den till Europa. Eftersom det finns risk att den går hårt åt både fåglar och groddjur pågår ett projekt för att bekämpa mårdhunden i Sverige. Vår fältreporter Maria Viklands finns på plats utanför Robertsfors tillsammans med projektledaren P-A Åhlén och en av de viktigaste medarbetarna - en mårdhund som har som uppgift att hitta andra mårdhundar.I programmet medverkar också Anna Håkansson, jurist på Naturvårdsverket och Nils Carlsson på Länsstyrelsen i Skåne. Båda arbetar med invasiva arter, såsom lupiner, spanska skogssniglar, jättebalsamin och blå björkstekel. De är införda av människan, de sprider sig snabbt och riskerar att utarma den biologiska mångfalden.Men vilka arter räknas egentligen som främmande och invasiva? Vilket tidsperspektiv ska vi ha? Och kan det vara så att en art som japanskt jätteostron inte bara är ett hot?De frågorna försöker vi svara på i lördagens Naturmorgon.Och så träffar vi Riksteaterns chef Måns Lagerlöf. De kommande tre åren kommer Riksteatern nämligen att undersöka människans relation till resten av naturen. Den första föreställningen har premiär i helgen och heter "Vi som bor här".I veckans kråkvinkel av författaren Mikael Niemi möter vi ensamma älgar som har sex en gång om året - om de har tur.Programledare är Jenny Berntson Djurvall.Från lördagen.

05.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

05.02
Naturmorgon

Direktsänd naturradio från Sverige och världen.En ny art som hotar den biologiska mångfalden kallas invasiv. En sådan är mårdhunden som vi möter i programmet. Vi berättar också om Riksteaterns natursatsning. Programledare Jenny Berntson Djurvall.På lördag möter vi en av dem som vi kallar främmande och invasiv. En fluffig, mjuk och brunögd mårdhund.Detta nattaktiva hunddjur hör egentligen hemma i Sydostasien men människan har tagit den till Europa. Eftersom det finns risk att den går hårt åt både fåglar och groddjur pågår ett projekt för att bekämpa mårdhunden i Sverige. Vår fältreporter Maria Viklands finns på plats utanför Robertsfors tillsammans med projektledaren P-A Åhlén och en av de viktigaste medarbetarna - en mårdhund som har som uppgift att hitta andra mårdhundar.I programmet medverkar också Anna Håkansson, jurist på Naturvårdsverket och Nils Carlsson på Länsstyrelsen i Skåne. Båda arbetar med invasiva arter, såsom lupiner, spanska skogssniglar, jättebalsamin och blå björkstekel. De är införda av människan, de sprider sig snabbt och riskerar att utarma den biologiska mångfalden.Men vilka arter räknas egentligen som främmande och invasiva? Vilket tidsperspektiv ska vi ha? Och kan det vara så att en art som japanskt jätteostron inte bara är ett hot?De frågorna försöker vi svara på i lördagens Naturmorgon.Och så träffar vi Riksteaterns chef Måns Lagerlöf. De kommande tre åren kommer Riksteatern nämligen att undersöka människans relation till resten av naturen. Den första föreställningen har premiär i helgen och heter "Vi som bor här".I veckans kråkvinkel av författaren Mikael Niemi möter vi ensamma älgar som har sex en gång om året - om de har tur.Programledare är Jenny Berntson Djurvall.Från gårdagen.

05.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

06.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

06.03
Vetandets värld: Krångligt valsystem utmaning för tyska väljare

Det tyska valsystemet anses vara ett av världens mest komplicerade och ibland så krångligt att väljare har svårigheter att förstå exakt hur politikerna blir valda. Vetandets värld reder ut begreppen.Söndag den 24 september är det val i Tyskland. Men hur fungerar egentligen det tyska valsystemet? Varför har till exempel varje tysk väljare två röster, och varför varierar antalet ledamöter i den tyska förbundsdagen kraftigt från val till val?Arne Delfs som är politisk reporter på nyhetsbyrån Bloomberg bekriver systemet som förvirrande, eftersom det för många väljare är oklart vad de två rösterna egentligen har för funktion.Professor Egon Jüttner är parlamentsledamot i Bundestag för kristdemokraterna CDU och tycker det är ett problem att antalet parlamentsledamöter nu spås öka kraftigt. Inte minst eftersom antalet stolar inte kommer att räcka till.Men även om det tyska valsystemet anses vara väldigt komplicerat så är det svårt att reformera, menar forskaren Carsten Koschmieder på Freie Universität i Berlin. Om ett valsystem förenklas för mycket så minskar väljarnas möjlighet att påverka.Och Ulrich Seel, pressekreterare för parlamentsledamoten Egon Jüttner, tar oss med ner i kulvertarna under riksdagen, ner till fundamenten som den tyska demokratin vilar på - och en söndersparkad plåtlåda med Adolf Hitlers namn på.Marcus Hanssonvet@sverigesradio.seFrån i fredags.

06.25
Radioföljetongen: Fiskarmännen av Chigozie Obioma, del 6 av 32

Hans Mosesson läser Fiskarmännen, en bok om fyra bröder som trotsar föräldrarnas förbud och fiskar i den smutsiga floden.Lyssna och ladda ner till och med den 29 november 2017. Producent Mia Gerdin.Från i fredags.

06.50
Tankar för dagen med Christina Herrström, dramatirker och författare

- Med min enkla mänskliga kraft skickar jag välsignelser till dem.Mitt namn är Christina Herrström Schildt. Jag är författare och dramatiker. Varför jag är det vet jag inte. Det är tillfälligheternas spel. Om det är bra eller dåligt vet jag inte heller. Och det är så våra liv ser ut, en blandning av slump och vilja. Men vilket liv man än har försöker man orientera sig i vad det är att vara människa. Ibland är det lätt, ibland är det nästan omöjligt att skapa mening, men vi envisas med att skapa den. Den kraft, de tvivel och den kärlek som dessa komplicerade varelser som är vi besitter, inspirerar mig att skriva. Hur vi hanterar vårt människoskap, tolkar, begränsar och växer. Ibland går det bra, ibland går det dåligt, men en sak är säker, allt är i rörelse.Producent:Mette Göthbergtankar@sverigesradio.se

06.55
Landväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

07.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

07.03
Vetenskapsradions veckomagasin

Veckomagasinet har pratat med forskaren som verkligen har haft närkontakt med snöleoparder. Vi tar också upp nyheten om gentekniken som öppnar för designade bebisar och Twitterfejden i London.47 dagar i sträck utan kontakt med andra människor i den mongoliska öknen för Örjan Johansson, men desto mer närkontakt hade han med de snöleoparder som han studerade.Vid ett tillfälle fick han ligga sked med en sövd hanne för att hålla den varm, en annan gång fick en snöleopard låna Örjans kollegas sovsäck.Förmodligen har ingen i världen fångat så många av det skygga och sällsynta djuret som Örjan gjorde med sina snaror under drygt 1000 dygns fältarbete i Mongoliet. I veckomagasinet hör vi också om ifall det blivit mindre näring i våra grönsaker när skördarna ökat, om genombrott i genforskningen som möjligen öppnar en kontroversiell dörr för att designa bebisar, och om vilket museum i London som skulle vinna i ett krig med sin samling som vapen.Programledare är Lena Nordlund.Från i fredags.

07.50
Radiofynd: Campinghyfs 1934

Året är 1934 och ett gäng skolpojkar från Göteborg är på tältläger med sin lärare. På plats ska de studera naturen, göra inventarielistor och kanske framförallt drillas i naturvett.Från i onsdags.

07.55
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

08.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

08.05
Söndagsintervjun

Hennes politiska liv började med en seger och slutade med en förlust. Nu lämnar Birgitta Ohlsson Liberalerna och summerar sina 20 år på en stridbar och smutsig politiska arena. Hur hamnade en blyg flicka där?KontaktMail: sondagsintervjun@sverigesradio.seFacebook: Söndagsintervjun i P1Twitter: @sondagsintervjuInstagram: @sondagsintervjun_p1Sänds även kl. 21.03 samt natt mot lördag.

08.50
P1 Kultur med krönika

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.

09.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

09.03
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom om hur avgörande den svenska ekonomin är som valfråga. Kurdernas kamp för en egen stat. Vad lär Mexiko av sina katastrofer? Mediakollapsen Stampen som teater. I Ungern väcks kritik från Viktor Orbáns egna led.TIMME 1* Valet i Tyskland* Svensk ekonomi som valfråga* Flyende rohingyer i Bangladesh lerläger* Höstfärgerna ingen kan förklara* Krönika Katarina Barrling* PanelenTIMME 2* Kurderna folkomröstar om egen stat* Public Service* Vad lär Mexiko av sina katastrofer?* Mediakollapsen Stampen som teater* Viktor Orbán får kritik från egna ledProgramledare Pia FridénProducent Sally Henriksson och Lena BejerotSänds även kl. 22.05.

10.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

10.03
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom om hur avgörande den svenska ekonomin är som valfråga. Kurdernas kamp för en egen stat. Vad lär Mexiko av sina katastrofer? Mediakollapsen Stampen som teater. I Ungern väcks kritik från Viktor Orbáns egna led.TIMME 1* Valet i Tyskland* Svensk ekonomi som valfråga* Flyende rohingyer i Bangladesh lerläger* Höstfärgerna ingen kan förklara* Krönika Katarina Barrling* PanelenTIMME 2* Kurderna folkomröstar om egen stat* Public Service* Vad lär Mexiko av sina katastrofer?* Mediakollapsen Stampen som teater* Viktor Orbán får kritik från egna ledProgramledare Pia FridénProducent Sally Henriksson och Lena BejerotSänds även kl. 22.05.

11.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

11.03
Gudstjänst: Ett är nödvändigt

"Ett är nödvändigt - Gud ska torka bort alla tårar och döden inte finnas mer!"Gudstjänst från Västerortskyrkan i Vällingby med sånger ur Karl Jenkins mässa "The Armed Man".Herren svarade henne: "Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket, fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne.Lukas 10 Denna gudstjänst kommer präglas av musik av Karl Jenkins och delar ur mässan The armed man. Mässan skrevs till och uruppfördes i samband med millennieskiftet. Mässan är dedikerad till alla offer från Kosovokriget.Det är en anti-krigsmässa med utgångspunkt i en folksång från 1400-talet, L´Homme armé.Texterna i mässan har olika ursprung; både religiöst och historiskt. Böneord från Islam och bibeltexter blandas med ord ur ett fornindiskt mytologiskt epos.Sångtexterna är på franska, engelska och latin och vävs samman med andra texter, betraktelser, psalmer och böner. Vi är människor och bristen är vårt öde och vår möjlighet.Vi behöver hitta lugnet i att bara vara människa för att kunna ta upp kampen... och vägarna dit är många.Svante Zettergren MedverkandeSvante Zettergren, gudstjänstledning, betraktelseArtsong, körsångThore Kennerstad, körledning, orgel, pianoMia Svalfors, textläsningAnne-Lina Sandell Janner, sopranRikard Markstedt, slagverkTexterPsaltaren 123:1-45 Mosebok 4:30-31Lukas 10:38-42MusikThe Armed Man (Karl Jenkins)Psalmer och Sånger 341 Sjungen i himlar (B Setterlind/G Hahn)Kyrie (K Jenkins)Save Me From Bloody Men (K Jenkins)Sanctus (K Jenkins)Hymn Before Action (K Jenkins)Agnus Dei (K Jenkins)Ps o S 379 Kristus, du är annorlunda Benedictus (K Jenkins)Ps o S 544 Av goda makter underbart bevarad (D Bonhoeffer/H Parry)Better Is Peace (K Jenkins)God Shall Wipe Away (K Jenkins) Producent Katarina JosephssonTekniker Inge Amundsen, May-Britt RylanderSveriges Radio Örebroliv@sverigesradio.se

12.00
Stadsinspektionen

Luleås Manhattan-liknande gatunät leder till en nästan konstant vind som drar genom staden. Men trots den motvind som staden och dess arkitektur mött sprudlar nu Luleå av livsglädje.Luleås fyra bästa byggnader tillkom under en period av fem år på 50-talet enligt Mark Isitt. Bergnäsbron, stadshuset, gallerian Shopping och posthuset beskriver han som det som sticker ut i staden.- Det var fem fullkomligt dynamiska år, sedan dess har väldigt lite hänt, säger Mark Isitt.I alla fall inom arkitekturen. Stålverk 80, den uteblivna jättesatsningen på industrin i Luleå, är en brytpunkt i stadens arkitektur. Det som tillkommit efter 1976, alltså efter stålverk 80, känns rent sovjetiskt - det verkar som att man då var glad bara någon ville bygga i staden. Mark Isitt beskriver det som byggdes åren efter som "lådor i hudfärgad plåt", ibland med turkosa fönsterkarmar.- Ungefär som att måla lite ögonskugga på en gris, om ni förstår vad jag menar.Mark IsittMen motgångarna till trots är Luleå nu på språng igen, enligt de politiker som han möter under sin resa. Låg arbetslöshet, hög tillväxt och framtidstro är det som präglar staden idag. Och ett kulturhus som lämnar mer att önska, trots att internationella stjärnarkitekter bjudits in till att designa. - Man får in allt möjligt spektakulärt och man väljer en byggnad som skulle kunna vara ett bil-showroom.Mark IsittHör hela Stadsinspektionen från Luleå i ljudklippetStadsinspektionenstadsinspektionen@sverigesradio.seFrån i torsdags.

12.30
Luncheko

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

12.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

12.55
Radiokorrespondenterna

Reportageprogram från jordens alla hörn med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter.Varför prioriteras inte kampen mot sjukdomar högre i Indien? Är det verkligen möjligt att ge över en miljard indier tillgång till en egen toalett inom två år?I veckans avsnitt av Radiokorrespondenterna samtalar Sveriges radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff med Vinita Batra från Business Sweden i Delhi om de stora utmaningarna och snabba framstegen i den indiska hälso- och sjukvården.  Vi får också höra flera reportage, bland annat om hur den dåliga luften påverkar Indiens 1,3 miljarder invånare och hur en Bollywoodfilm ska få fler indier att använda toaletter, istället för att göra sina behov ute i det fria.Johan Bergendorff intervjuar även Läkare utan gränser om hur patentproblem försvårar vården för bland annat Indiens barn: varje minut dör två barn i Indien i sjukdomar som går att behandla.Sänds även på måndag kl. 21.03.

13.30
Kaliber

Undersökande journalistik från Göteborg.Kaliber special: Dan Eliasson beslutade ge ett företag tillgång till hemliga uppgifter i polisens system, utan kryptering godkänd av Försvarsmakten. Vi går på djupet om Ekots och P4 Stockholms avslöjande.Från i måndags.

14.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

14.03
Stil

Programledare: Susanne Ljung.Med anledning av förra veckans kyrkoval, ska vi blicka ner i helvetet - för att ta en titt på hur man genom historien klätt sig när man velat förkroppsliga ondska.Enligt Bibeln frestar och förleder Satan mänskligheten, men hur hen ser ut - eller är klädd - finns där inga uppgifter om. Genom historien har det därför funnits mer eller mindre - fast oftast mer - fantasifulla föreställningar om vad som kan ingå i ondskans garderob.Många påpekar förstås att Satan bara är en idé, en tanke om att det onda finns i oss alla - och det gäller att tro för att stävja de starka och mörka krafterna.Men ännu fler har - genom alla tider - inte kunnat låta bli att föreställa sig Satan som en person, och inte sällan framställt honom (för det är oftast en han) som en förvriden figur med horn, bockfötter, svans och en eldgaffel som accessoar.På film har till exempel djävulen gestaltas ett oändligt antal gånger, klädd i svart med brinnande blick, eller som ett rödglödgat supermonster med gigantiska horn i pannan och en jättegaffel i högsta hugg.Men, bilden av den ondskefulla frestaren har förstås förändrats under åren lopp, för inte ens Satan slipper undan modets trender. Och mest skrämmande har han kanske varit under senare år då han haft statusfyllda jobb som advokat, eller affärsman, klädd i samtida plagg av elegant snitt. Eller för den delen varit kvinna, jobbat som moderedaktör och burit Prada.I veckans program tar vi en närmare titt på den vita pikétröjan - ett till synes oskyldigt plagg, som också har klätt våldsverkare i flera sammanhang.Vi pratar också med religionshistorikern Per Faxneld om varför många av det sena 1800-talets feministiskt medvetna kvinnor vände sig till Satan. Om detta ämne handlar hans doktorsavhandling Satanic Feminism: Lucifer as the Liberator of Woman in Nineteenth-Century Culture.Och så träffar vi konstnären Tilda Lovell. I hennes konst är mörkret och människans undermedvetna ständigt närvarande och hon arbetar ofta med skelett, kranium och djurben som hon hittar ute i naturen.Veckans gäst är Jonathan Lindström, arkeolog.Från i fredags. Sänds även på onsdag kl. 02.02.

15.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

15.03
P1 Dokumentär: Del 1. Kidnappad av al-Qaida

Året är 2012. Någonstans i Malis öken sitter Johan Gustafsson tillfångatagen av al-Qaida. Hans tankar upptas av hur han ska kunna rymma. Men det finns ett problem. Hans medfångar vill inte följa med. -Vi hade ju helt olika uppfattningar om hur vår situation såg ut, säger Johan Gustafsson. Johans medfångar, Sjaak Rijke och Stephen McGown hoppas på att bli räddade av specialstyrkor, eller att gisslantagarna ska ge upp. Själv tror han inte att Sverige kommer att gå med på al-Qaidas krav och heller inte att al-Qaida kommer att nöja sig utan en rejäl ersättning.Johan bestämmer sig för fly på egen hand, mitt under den pågående väpnade konflikten i landet.I två delar ger P1 Dokumentär en unik inblick i Johan Gustafssons tid i fångenskap, men också i familjens kamp och tvivel.Av Fernando AriasSänds även natt mot måndag samt på lördag kl. 23.07.

15.55
Sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

16.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

16.03
Lundströms Bokradio

Programledare: Marie Lundström.Döden som en liten prick, allt mindre, att födas först när ens namn formas av bokstäver och om pojken Jussi år 1852 i byn Kengis.Den här veckan i möter vi Mikael Niemi, tillbaka efter fem år med en ny roman, "Koka björn." Det är ett samtal om livet i nordligaste Sverige år 1853, om samepojken Jussis möte med prosten som visar honom vägen till orden.Men det är också en berättelse om bokstävernas kraft, jakten på en ondska som sprider sig i bygden och döden. Och så besvarar Mikael Niemi en hel del av era, lyssnarnas, frågor!Som alltid hittar du all musik som är med i programmet på vår egen spotify-lista. Klicka så kommer du till den.Från i lördags. Sänds även natt mot tisdag.

16.45
Dagens Eko kvart i fem

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

17.00
Extrasändning från Ekot med valvaka från det tyska valet

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

19.03
Medierna

Svenska Dagbladet och Skanska i bråk om dörrnotan på Nya Karolinska. Kostar den över en miljon? Ensidig polisintervju i P4 Kalmar. Rubrik-race i medier om piller istället för träning.• Svenska Dagbladet och Skanska i bråk om miljonnota för dörr - vad stämmer egentligen?I sin granskning av skenande kostnader i samband med bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna gick SvD ut med en häpnadsväckande uppgift i söndags om hemliga priser. Det kostar 1,2 miljoner kronor för att byta en dörr, skrev tidningen.Men är det så enkelt som det låter, eller finns det komplicerande omständigheter här? Byggbolaget Skanska har i veckan gått till stenhård attack och anklagat Svenska Dagbladet för att ha haft fel. Så hur är det egentligen, finns det ett dörrbyte på Nya Karolinska som kostar över en miljon kronor? Reporter: Jonna Westin• P4 Kalmars "storyn bakom" hörde bara ena sidanDet ska nu handla om ett rättsfall i Kalmar som i över ett år varit omgärdat av stor medieuppmärksamhet. Det handlar om en polisman som i samband med ett ingripande kallade en person för "arabjävel" - något polismannen nu står åtalad för.I slutet av sommaren publicerade P4 Kalmar vad dom beskrev som . I ett 15 minuter långt reportage fick polismannen förklara sina skäl och berätta sin version av händelseförloppet. Samtidigt som andra sidan inte kom till tals. Reporter: Erik Petersson• Vetenskap blev visklek om träningspillerSom redaktör och rubrikmakare vill man gärna dra saker så långt det går. Men det finns förstås en gräns, där en tillspetsad paketering övergår till att bli direkt felaktig.Vi har i veckan följt hur det såg ut när om så kallade "träningspiller" spreds vidare i det mediala ekosystemet.Där förvandlades det från forskning med substanser på möss - till ett nytt piller som gör att du kan sluta träna. "Drömpillret är här". Reporter: Therese RosenvingeFrån i går.

19.40
P1 Kultur - kulturpodd i P1

P1 Kultur har åkt till bo- och samhällsutställningen Vallastaden 17 i Linköping, på jakt efter framtidens hem.Julia Svensson, chefredaktör för tidskriften Arkitektur, kommer till P1 Kulturs studio för att diskutera Vallastaden 17 - tillsammans med kulturredaktionens Fredrik Wadström, uppvuxen i Linköping.Programledare: Måns Hirschfeldt.Producent: Mattias Berg.

20.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

20.03
Drama i P1: Ormarna av Marie N'Diaye

I ett sommarhett majsfält utkämpar tre kvinnor en märklig maktkamp. Den kretsar kring mannen som stängt in sig med barnen i det kusliga huset. Plötsligt hörs skrik där inifrån, vad är det som händer?Den franska stjärndramatikern Marie N'Diaye har skrivit ett suggestivt och förbryllande drama. I hettan, med kylig beräkning och känslosvallande retorik ömsar kvinnorna skinn, trär på sig varandras liv. Vem är vem när slaget är över, och vart leder det? Och vad gjorde ormarna egentligen med lille Jacky?Astrid Assefa har i sin radioregidebut mejslat fram ett musikaliskt och exakt drama om död, märkliga förvandlingar och fasan att slukas av ormar.Översättning: Kerstin M Lundberg. I rollerna: Ia Langhammer, Maria Salah, Sara Sommerfeld.Musik: Elise Einarsdotter.Ljuddesign: Lena Samuelsson. Inspicient: Sven Philip. Dramaturg: Magnus Lindman. Producenter: Magnus Berg, Dmitri Plax.Regi: Astrid Assefa.Sänds även 8 oktober kl. 00.02.

21.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

21.03
Söndagsintervjun

Hennes politiska liv började med en seger och slutade med en förlust. Nu lämnar Birgitta Ohlsson Liberalerna och summerar sina 20 år på en stridbar och smutsig politiska arena. Hur hamnade en blyg flicka där?KontaktMail: sondagsintervjun@sverigesradio.seFacebook: Söndagsintervjun i P1Twitter: @sondagsintervjuInstagram: @sondagsintervjun_p1Från i morse. Sänds även natt mot lördag.

21.50
Land- och sjöväder

Översikt, varningar och regionala väderprognoser från SMHI för ett dygn framåt.

22.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

22.05
Extrasändning från Ekot med valvaka från det tyska valet

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

23.00
Ekonyheter

Här hör du Ekots nyhetssändningar. Senaste nytt - dygnet runt, året om.

23.05
Godmorgon, världen!

Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir. Dessutom om hur avgörande den svenska ekonomin är som valfråga. Kurdernas kamp för en egen stat. Vad lär Mexiko av sina katastrofer? Mediakollapsen Stampen som teater. I Ungern väcks kritik från Viktor Orbáns egna led.TIMME 1* Valet i Tyskland* Svensk ekonomi som valfråga* Flyende rohingyer i Bangladesh lerläger* Höstfärgerna ingen kan förklara* Krönika Katarina Barrling* PanelenTIMME 2* Kurderna folkomröstar om egen stat* Public Service* Vad lär Mexiko av sina katastrofer?* Mediakollapsen Stampen som teater* Viktor Orbán får kritik från egna ledProgramledare Pia FridénProducent Sally Henriksson och Lena BejerotFrån i morse.